Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Президентът на Сирия Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия в страната за престъпления, извършени преди 14 септември тази година, по-специално смъртното наказание ще бъде заменено с тежък труд, съобщи пресслужбата на сирийския лидер в неделя, цитирана от РИА Новости.

Според указ, публикуван от сирийската агенция SANA, общата амнистия обхваща престъпления, извършени преди 14 септември 2019 г., а в някои случаи предвижда смекчаване на наказанието.

Амнистията ще засегне онези, които са избягали от правосъдието, само ако доброволно се предадат на властите в рамките на максимум три месеца от датата на публикуване на постановлението.

Една от разпоредбите в указа гласи, че „смъртното наказание се заменя с доживотен тежък труд“. Съответно, вместо доживотен тежък труд, тези, които попадат под амнистията, ще полагат тежък труд в продължение на 20 години, а вместо доживотен затвор осъдените ще излежат 20 години.

Според постановлението смъртно болните осъдени, които са достигнали 75-годишна възраст към момента на подписването му, са напълно освободени от всяко наказание. Конкретни случаи ще бъдат разгледани от специално сформирани комисии.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток