Башар Асад и Владимир Путин се срещнаха в Сочи

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е провел среща със сирийския си колега Башар Асад в черноморския курорт Сочи, предаде РИА Новости.

Двамата президенти са обсъдили въпроси, свързани с политическото урегулиране на Сирия, както и с подготовката на предстоящия Конгрес на сирийския национален диалог. Стенограмата от срещата беше публикувана по-късно на сайта на Кремъл.

Башар Асад отбелязал, че благодарение на намесата на Русия Сирия е спасена като държава. Съгласно думите му, операцията на руската авиация в страната е позволила налагането на политическо разрешение на кризата в страната.

„За този период са постигнати големи успехи, както на бойното поле, така и в политически план. Много райони на Сирия са освободени от терористите и в тях бе възможно да се върнат сирийците, които по-рано бяха принудени да ги напуснат“, са думите, с които Асад се е обърнал към руския президент.

На свой ред Путин е изразил надежда, че в скоро време ще бъде поставена окончателна точка на борбата с тероризма в Сирия. Той е подчертал, че най-важната задача за Сирия е предприемането на стъпки за политическо разрешение на кризата.

Президентите на Сирия и на Русия са се съгласили, че военната операция в Сирия е близка към своя край и вече е време да се премине към мирния процес, предаде ТАСС.

„Смятам, че проблемът с тероризма има глобален характер. До пълната победа над тероризма има още дълго време. Но що се отнася до нашата съвместна работа по борбата срещу тероризма на територията на Сирия, тази военна операция действително приключва“, заяви Путин.

„Мисля, че сега най-основното е да се премине към политическите процеси и с удоволствие отбелязвам вашата готовност да работите с всеки, който иска мир и процес на разрешаването на конфликта“, добави Путин.

„През този период ние постигнахме големи успехи, както непосредствено на бойните полета, ката и в политически план. Много райони на Сирия са освободени от терористите и в тези райони успяха да се върнат сирийците, които бяха принудени да ги напуснат по-рано“, отбеляза на свой ред Асад. „Трябва да се признае, че тази операция позволи да се достигне до политическото разрешаване на конфликта в Сирия“, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят