Бащата на Яна: Ще обжалвам докрай, ако трябва ще стигна и до международния съд в Хага

„Ще обжалвам докрай, ако трябва ще стигна и до международния съд в Хага”, ”, каза бащата на убитата в Борисовата градина Яна – Явор Кръстев.

Яна беше убита на 9 юли 2011 г. Тялото й беше намерено на следващия ден, а извършителят беше задържан година след убийството.

Миналата седмица Софийският апелативен съд намали присъдата на извършителя Николай Русинов – Чеци на 20 години. Първоначално той получи доживотен затвор, но според САС престъплението не е било извършено с особена жестокост.

„Има един път доживотна присъда, след което убиецът обжалва и му я свалят на 18 години. Тогава аз обжалвам – друг състав на САС му вдигат присъдата с една година, от която му свалят петте години, прекарани в ареста”, обобщава делото Явор Кръстев.

„Обичам си страната, дал съм клетва, работил съм, пенсионер съм, но започвам да съжалявам, че съм българин”, каза още Кръстев.

Пред БТВ Кръстев изчете заключението на съдебно-медицинската експертиза за настъпването на смъртта на Яна, според която тя е била особено мъчителна. „Детето ми е усещало, че си отива, но е имало кой да й помогне”, казва той.

„Виждам Чеци на всяко дело. На мен ми е под достойнството да разговарям с убиеца на детето ми, не искам нищо да му казвам, има кой да го съди”, каза още Кръстев.

Бащата на Яна каза, че ако делото стигне до международния съд в Хага, той ще съжалява, че е осъдил държавата.

„Там ще осъдя държавата, ще осъдя всички, за да изплатят на мен някаква сума и да вкарат този убиец в затвора. Обичам си държавата, не искам да осъдя един пенсионер да плаща от пенсията си за моя случай”, казва Кръстев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право