Баща на болно момиче осъди Фонда за лечение на деца

Баща от Пловдив успя да осъди фонда за лечение на деца. Институцията ще трябва да заплати операцията и лечението на дъщеря му в Истанбул, въпреки че по-рано получил отказ от тях. Общата стойност на обезщетението, което ще платят от Фонда, е 24 000 евро. Решението е на Административния съд в Пловдив, съобщава в. "Марица".

Детето било с диагноза детска церебрална парализа - двойна хемипареза, симптоматична епилепсия и микроцефалия. Тъй като лечението в България не било достатъчно ефективно, бащата се насочил към болница „Аджъбадем“ в град Истанбул. През март 2016 г. родителят подал молба за организационно и финансово подпомагане до Фонда за лечение на деца, но получил отказ.

Въпреки това през октомври 2016 г. той превел сумата от 24 000 евро на турската болница за лечението на момиченцето. Същевременно мъжът оспорил по съдебен ред решението на Фонда. Отказът бил признат за незаконен от административния съд на град София, а впоследствие и от ВАС.

След решението на върховните магистрати бащата завел дело в пловдивския административен съд срещу Фонда за лечение на деца за вреди по Закона за отговорността на държавата и общините. Той поискал да му бъдат възстановени всички средства, които превел за лечението, плюс лихвата и адвокатското възнаграждение.

Искането му е уважено от магистратите във вторник. Така Фондът ще трябва да заплати сумата по лечението и рехабилитацията на момичето, както и 2610 лева разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право