БГ изселници замесени в турския преврат (обзор)

Най-вероятно сред арестуваните във връзка с опита за преврат в Турция има и хора с български паспорти, заяви Ниязи Еврен Акйол, генерален консул на южната ни съседка в Бургас. Дипломатът не посочи точни данни, а се съсредоточи върху позицията на турското правителство за събитията от 15 юли.

Пред „Труд“ от Министерството на външните работи обявиха, че при тях не е постъпвала официална информация български изселници да са задържани във връзка с опита за пуч миналия месец. От ведомството увериха, че родните дипломати у съседите непрекъснато следят ситуацията и ако има нещо, ще дадат бърза и навременна информация.

Още в понеделник турският вицепремиер Нуман Крутулмуш заяви, че заради неуспешния опит за преврат са предприети действия срещу 10 чужди граждани, без да посочи националността им.

„Всичко е направено от малка част от въоръжените сили на страната, а тяхната насоченост е терористична“, каза още Акйол. Той допълни, че мрежата, стояща зад военните имала училища в над 170 страни по света, но отказа да разкрие дали у нас има сведения за такова.

„Не искам да правим спекулации дали в България има такова училище. По-правилно е българското правителство да направи проучване“, каза още Акйол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България