Бдителен мъж разби телефонна измама, издаде мулето

Снимка: Архив

42-годишна жена дала 1220 евро, 1570 лв., 80 грама злато

Бдителен шуменец на 50 г. развали схема на телефонни измамници, като забеляза мулето им и го издаде на полицията. След разплитане на случката вечерта в сряда се оказало, че на мошениците е повярвала 42-годишна жена, която знаела как мамят, дори предупреждавала възрастни жени от квартала да внимават при обаждания от непознати. Парадоксът завършил със щастлив край и измамената е получила обратно дадените 1220 евро, 1570 лв. и около 80 грама златни накити, съобщават от полицията.

До бдителния гражданин, чиято анонимност се пази, ще бъде изпратено благодарствено писмо. Към 17,30 ч в сряда, докато шофирал по ул."Георги Раковски", му направило впечатление, че кола пред него спира рязко, а шофьорът й непрекъснато говори по телефона. Изведнъж се заковал до контейнер за смет и взел несесер от земята. Шуменецът веднага се свързал с дежурната част на Районното управление и обяснил, че най-вероятно е свидетел на измама. След бърза организация и точни сведения бил проследен и задържан 55-годишният И.И.

Той е строител и пред криминалисти се клел, че не служи на телефонни измамници. Изпратили го да вземе пратка за бизнесмен, който ще строи къща в съседен град, а И.И. щял да работи по градежа. След като изпрател парите, щял да получи 30 лева.

Докато вървели разпитите, в РУ-Шумен бил получен сигнал от 42-годишната жертва. Тя повярвала на "полицай" по телефона, че давайки всички спестявания и ценности, ще помогне на спецакция за залавяне на ало мошеници. Оставила дамския несесер и побягнала, "за да не попадне в епицентъра на престрелка между полицаи и измамници при ареста". Съпругът й се прибрал вкъщи, а тя го питала как е преминал през огражденията. Той окончателно разсеял заблудите й.

По случая е образувано досъдебно производство за измама, а в ареста за едно денонощие е задържан И.И., като съпричастен. Той не е криминално проявен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право