Бебе, погребано в гърне, откриха на крепостта Трапезица

Уникалните религиозни дарове са намерени от доц. Деян Рабовянов при проучване на храм от времето на цар Иван-Александър

Предстои изработка на 3D модел на църквата

Ценни дарове с религиозен характер откри археологът доц. Деян Рабовянов при разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Уникалните находки са намерени при проучване на Църква № 22, която се намира в южния сектор на средновековния град и е разкрита през миналия археологически сезон.

“Продължихме с проучване на некропола на църквата, както и на градската среда на Трапезица - улици, квартали. Храмът, който датира от 30-те години на XIV век, от времето на цар Иван-Александър е функционирал до 1400 година. Установихме, че е претърпял сериозно разрушение и е бил възстановен през 1370 г. по времето на цар Иван Шишман”, разкрива доц. Деян Рабовянов от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Той допълва, че става въпрос за градски храм, който е обслужвал околните жилищни квартали на хълма. Въпреки че спойката на зидовете е от глина,  това е била една сравнително голяма църква.

“Храмът надхвърля характерните за Търново по онова време размери като е с дължина 15 м.и е с широчина 6 м. Църквата е била с богата декоративна и стенописна украса. В олтарната и част открихме ценни предмети на християнското изкуство. Те са били положени при строежа като дарове и за освещаване на храма”, разказва доц. Рабовянов.

Той допълва, че свидетелство за това е, че много от новооткрити култови предмети са с векове по-стари от времето на функциониране на църквата – XIV век.

“Техният брой и характер разкрива важната роля, която е играл този енорийски храм за живота на обитателите на жилищните квартали в южната част на Трапезица. Освен това дава представа за религиозните светини, съхранявани в храмовете в столицата Търновград”, обяснява доц.д-р Рабовянов.

Сред намерените този сезон находки са метални обкови, части от кръстове, елементи от полюлеи, закопчалки за книги. Проучвателят посочва като специфичен предмет, открита през този сезон пластина с ажурна украса, която вероятно е била част от богослужебно облекло.

“Най-значима като находка е пластична фигура от реликвария, изработена от лиможки емайл. Това е техника за извайване от бронз с позлата и емайл. Фигурата е част от украсата на реликварий, който е във вид на ковчеже, а изработката е западноевропейска”, изтъква археологът.

Доц. Рабовянов уточнява, че Църква № 22 се намира в южния сектор на средновековния град.

“Вътре в църквата са изследвани над 50 гроба, както и тези, които са в некропола. Един бе открит на самия вход на притвора и наоса. Натъкнахме се и на необичайно погребение на дете. Оказа се, че вместо в ковчег, бебето е било положено право в глинено гърне”, споделя доц. Рабовянов.

Археологът уточнява, че при проучването на обекта са излезли находки, които са безценни реликви на християнския култ. Сред тях се открояват девет цели и половинки бронзови кръстове-енколпиони, части от бронзов и железен процесийни и хоругвени кръстове, оловна евлогия, фрагмент от меден обков с многофигурна композиция. С ювелирната си изработка се отличава и стеатитова икона на архангел Гавраил с ажурна рамка, която е покрита с позлата. Намерени са около 190 сребърни и медни монети,  сребърни и златни накити  камъни, голямо количество керамични съдове.

Доц. Рабовянов изтъкна, че при настоящите разкопки наред с проучването на некропола, е била разкрита и нова улица. Главното градско трасе  е широко 3 метра, започва от югозападната порта и се насочва на север към вътрешността. “Изследването и даде представа за градоустройството на историческия хълм. Улицата е обслужвала големите комплекси като манастира около църква № 8. Добихме нова информация за градоустройството , както и за връзката между жилищните квартали на хълма. Така вече имаме пълна представа за градската среда”, обяснява доц. Рабовянов.

Той пояснява, че при разкопките е станало ясно, че Трапезица е била типично градско ядро на столично Търново. То е било почти идентично на Царевец като застрояване и функция. “Трапезица е била плътно застроена крепост. Легенда е, че е била място със знатни болярски имения”, категоричен е доц. Деан Рабовянов.

За разкопките в този сектор на Трапезица през последния сезон са били отпуснати 20 000 лева от Министерството на културата. След приключване на проучвателната дейност е извършена консервация на обекта. Специалисти от университета в Русе са направили аерофотография. Това е дало възможност църквата да бъде заснета от високо с дрон и да бъде видяна в градска среда.

“Предстои изработка на 3D модел на църквата, след което ще бъде направена и триизмерна реконструкция на старинната сграда. Вече има триизмерна реконструкция на целия квартал на историческия хълм”, казва в заключение доц. Деан Рабовянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване