Бебе под година почина в Чикаго

Не е ясно дали е имало съпътстващи здравни проблеми

САЩ са страната с най-много заразени

Тръмп се отказа да наложи карантина на щата Ню Йорк

Смъртен случай на бебе на възраст под една година, заразено с COVID-19, е регистриран в Чикаго, съобщиха здравните власти в US щата Илинойс, предаде АФП.

“Трябва да съобщя нещо ужасно тъжно. Сред смъртните случаи в последното денонощие има и едно много малко дете. Знам до каква степен тази новина е трудна за възприемане, преди всичко, защото става дума за едно много малко дете”, обяви губернаторът на щата Джей Робърт Прицкър.

От здравните власти на щата посочиха, че до този случай няма друга регистрирана смърт на дете в САЩ. Но не дадоха подробности дали починалото бебе е имало други съпътстващи заболявания.

Статистиката показва, че случаите на заразяване с коронавируса сред подрастващите до 10 години са изключително редки.

САЩ вече са страната с най-много заразени в света - близо 124 000 души. Във втората най-поразена от COVID-19 държава - Италия, заразените са над 92 000, а в Китай, откъдето тръгна коронавирусът, са малко над 81 000.

Основно огнище на заразата в Съединените щати е Ню Йорк, където са регистрирани над 52 000 случая.

Президентът Доналд Тръмп се отказа от първоначалното си намерение да постави под карантина целия щат Ню Йорк, както и щатите Ню Джърси и Кънектикът. Държавният глава обясни, че е променил мнението си след консултации със специалистите към Белия дом по борбата с коронавируса, а също и с щатските губернатори. Тръмп посочи, че налагането на карантина не е необходимо, но същевременно поискал от Центровете за контрол и превенция на заболяванията да разпространят твърдо становище, разубеждаващо придвижванията с цел влизане и излизане от тези щати, но без да се затварят техните граници.

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който оглавява действията на администрацията за борба с коронавируса, съобщи, че тази седмица ще даде препоръките си дали американската икономика трябва да заработи отново на пълни обороти, след наложените ограничения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка