Бедните в Северозапада намаляват - бягат в чужбина

Броят на социално слабите хора в област Монтана и отделяните за тях помощи от държавата през последната година намаляват, съобщиха от дирекция „Социална подпомагане”. Това обаче не е заради повишен жизнен стандарт, а следствие от постоянното оредяване на населението в региона, коментираха експерти.

Според статистиката от началото на януари до края на март в област Монтана държавата е отпуснала помощи на 25 362 възрастни и деца на стойност 4 508 353 лева. За същия период на 2017 г. обаче финансова подкрепа са получили 1271 души повече, а раздадените пари от хазната са били 4 647 661 лева. Спадът на социално слабите е с 2,9 %.

Най-сериозното снижаване е регистрирано при хората, които получават помощи по Закона за социално подпомагане – с цели 13 %, отчетоха специалистите.

В северозападната област са намалели дори и непълнолетните майки, които раждат на 13-14 години и получават ваучери в натура за децата си. През 2017 г. те са били 58 , а сега са 55.

Въпреки цифрите обаче мизерията в региона не е намаляла сериозно – бедните и парите от държавата за тях са по-малко, защото всеки месец мнозина, притиснати от безработица и липса на прехрана, се изселват в големите градове у нас и в чужбина, а демографския срив допълнително стапя населението, заявиха специалисти.

Като сериозен успех социалните служители отчетоха връщането за последните месеци на около 100 деца, непосещаващи училище, в класните стаи. Експертите са открили 358 семейства, чийто деца са натрупали голям брой неизвинени отсъствия. След като детските надбавки на фамилиите са били спрени доста от малчуганите отново са се появили в школата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България