Бедственото положение в Община Панагюрище заради безводие се удължава до 10 октомври

Бедственото положение на територията на Община Панагюрище, обявено заради постоянните аварии на магистралния водопровод „Марица” край село Злокучене, се удължава до 11 часа на 10 октомври (вторник), съобщи кметът на общината Никола Белишки. Бедственото положение в средногорския град и околните 7 села от общината бе обявено на 15 септември и първоначално бе до 11 часа на 21 септември (четвъртък).

Но тъй като по различни причини проблемът с нормалното водоснабдяване не е решен със своя заповед  със Заповед № 575 от 21.09.2017 г., на основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА и чл.51, ал.2, т.1 от Закона за защита при бедствия кметът Белишки удължи срока на действие на бедственото положение до 11:00 часа на 10.10.2017 г. за населените места от община Панагюрище, както следва: град Панагюрище и селата Бъта, Баня, Оборище, Елшица, Левски, Поибрене и Попинци във връзка с продължаване на аварийно-възстановителните дейности по магистралния водопровод. „В населените места без вода са осигурени водоноски - три в Попинци и по една в селата Левски, Елшица, Бъта, Оборище и Поибрене. Осигурена е и бутилирана минерална вода за селата Оборище, Поибрене, Левски, Елшица и Баня“, уточни кметът Белишки.

В същото време от „ВиК – П” ЕООД призоваха жителите на община Панагюрище за рационално ползване на водата. Поради множеството аварии на магистралния водопровод от река Марица количеството вода, което постъпва от водопровода, е крайно недостатъчно за задоволяване на питейно – битовите нужди на жителите на Община Панагюрище, признаха от ВиК-дружеството в Пазарджик. По тази причина от „ВиК – П” ЕООД призоваха тези, до които достига вода от водопровода, да я използват рационално и само за най-необходими нужди. Поради стартиралите изкопни работи по трасето не се предвиждат спирания на водата за отстраняване на аварии, а само планови прекъсвания във връзка с ремонтните дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право