Бедственото положение в "Полимери" ще продължи поне месец

Бедственото положение на територията на фалиралия завод "Полимери" ще продължи поне месец. Това стана ясно, след като кметът на Девня Свилен Шитов и експерти посетиха площадката, където в амортизирани цистерни се съхраняват 2500 тона трихлоретан.

Мозаечната настилка на коритото, в което те са разположени е разрушена и обрасла с треви и има риск при евентуален разлив опасният химикал да се просмуче и да зарази водоносния хоризонт, заяви инж. Румен Дяков, консултант в общината. Компетентните органи трябва да решат с какъв материал да бъде изолирана площадката. Една от цистерните, в която има стара пробойна, може да се разцепи допълнително след затоплянето на времето, предупреди инж. Дяков. Още през 2014 г., когато бе регистриран теч, бе установено, че заради висока киселинност на съдържанието този резервоар се разяжда три пъти по-бързо от съседния.

Предстои да бъде измерена конструктивната здравина и на двата съда, като операцията ще се върши ръчно. Кметът на Девня посочи, че се обмисля вариант за видеонаблюдение на опасната площадка, която заедно с цялата площ на завода вече е под денонощна охрана. Риск за здравето на девненци обаче няма, подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България