Бежанците сеят нови екзотични болести

Трябва да бъдат изолирани, за да се избегне епидемия

Настанените в бежанския лагер в Харманли продължават да разнасят нетипични за нашите ширини болести, сред които е кожната лайшманиоза. За това алармира заместник-директорът на РЗИ-Хасково доктор Станимира Тананова пред Би Ти Ви.

Екип на инспекцията посети лагера. Нетипичната болест е диагностицирана от паразитолози от университетската болница в Пловдив.

По думите й са издадени предписания за справяне с болестите. “Следва да се изпишат лекарства по рецепта и да се купят от пациентите”, обясни тя. По думите й ако чужденците не искат или не могат да си купят медикаментите, ръководството на центъра “трябва да се ангажира”. Няма коментар от представители на Държавната агенция за бежанците, предаде Би Ти Ви. Жителите на Харманли, които са силно притеснени от разхождащите се сред тях чужденци с видими рани по телата си, организират протест в неделя. Повече от две седмици те се питат има ли епидемия в бежанския център. Както вече съобщихме, лошите хигиенни условия се превръщат в огромен проблем за района.

Специалисти обясняват, че сред настанените в Харманли чужденци има много болни от краста, дребна шарка и други болести. Въпреки това 3000 чужденци са на свободен режим и спокойно се разхождат из града, което притеснява местните хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве