Апелативният съд остави за постоянно в ареста Пловдивския "Ван дер Любе"

"Не знам кой запали складовете, но не съм аз", твърди 45-годишният клошар

 

Обвиненият в подпалването на 20 август на тютюневите складове в центъра на Пловдив клошар Любомир Данчев остава за постоянно в ареста до старта на процеса срещу него. Апелативният съд отхвърли жалбата му срещу мярката за неотклонение "задържане под стража" и иска му за промяната й в по-лека - "подписка".

Решението на апелативните съдии е окончателно и не подлежи на обжалване, а мотивите за него са, че в случая става дума за тежко престъпление - пожарът е причинил значителни щети, застрашил е живота на много огнеборци и живеещи наоколо, а изгорелите складове имат голяма историческа и художествена стойност. Освен това обвиняемият вече е осъждан за кражби и грабеж, а освен това е без постоянен адрес и съдът не знае къде да го търси, а освен това с месечен доход от 129 лв. от пенсията си по болест няма достатъчно пари да плати и парична гаранция. Дори палежът да не е умишлен, законът предвижда лишаване от свобода до 5 години затвор вместо до 12 години.

"Не знам кой запали складовете, но не съм аз!", заяви Любомир Данчев. Апелативният съд прецени, че събраните на този етап доказателства по делото водят до обосновано предположение за съпричастност в извършването на престъплението, както и че има реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление.

Според защитника на Пловдивския "Ван дер Любе" и председател на Адвокатската колегия в града под тепетата Стефан Левашки цялата теза на обвинението се крепи на факта, че клиентът му е пушел. До този момент няма никакви доказателства, че клошарят си е събрал багажа в сак, тъй като всичките дрехи и вещи били изгорели, твърдят от защитата. Адвокат Левашки опроверга твърденията на Окръжна прокуратура, че клиентът му е пироман - всички психиатрични експертизи отхвърляли подобна склонност.

"Любчо е необходимият грешник, но на цялото общество е ясно, че зад този пожар стоят сериозни икомически интереси. Странно е как прокуратурата твърди, че складовете са запалени от 2 фаса, а обвинението срещу него е за умишлен палеж", коментира другият защитник на клошаря Зоя Тошкова, зам.-шеф на пловдивската адвокатска колегия. Искането на защитата клиентът им да бъде преместен в дом за възрастни хора, докато тече разследването, не бе уважено от Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България