Бездомникът, който спаси дузпа на Роналдо

Сърцераздирателна история, заслужаваща да бъде описана в холивудски бестселър, стана част от най-голямата драма на световното първенство досега. Футболният аутсайдер Иран бе на по-малко от косъм да изхвърли от мондиала европейския шампион Португалия. Стигна до 1:1 и бе толкова близо до още един гол.

Алиреза Бейранванд е едно безкрайно непознато име за световния футбол. До тази драматична вечер. Вратарят на Иран спаси дузпа не на кой да е, а на самия Кристиано Роналдо. Парира първо, после хвана топката – респект! 25-годишният младеж играе в малко популярния „Персеполис“. Преди 12 месеца той бе първият иранец, номиниран за наградите на ФИФА. Но това е нищо сравнение с историята му.

Алиреза от съвсем малък води епична битка с живота. Роден е в семейство на номади, които обикаляли Иран в търсене на покрив над главата. Но много по-често намирали поляна и… „безброй звезди“ за подслон. Малкото момче е най-голямото дете в семейството и съответно рано-рано му се налагало да работи. А какво може? Единствената опция била да стриже агнета. Но голямата любов на Бейранванд били футболът и Дал Паран. Това е персийска игра, в която се хвърлят камъни на далечни разстояния. Вероятно не си мислите, че има много общо с футбола, но се оказва безкрайно полезно.

Когато семейството му се заселва в град Сарабиас, Алиреза е на 12 години. Започва да играе в местния отбор първо като нападател. За (не)щастие вратарят се контузва и той започва да пази. Само че баща му Мортеза не спирал да мисли, че синът му само си губи времето с футбола и трябва да работи.

„Въобще не обичаше играта, искаше да изкарвам пари – разказва днешният ирански герой. – Няколко пъти разкъса ръкавиците ми и се налагаше да пазя с голи ръце.“

Любовта към футбола се оказала по-силна от тази към семейното огнище. Алиреза избягал в Техеран, за да се бори с живота сам. Какво нещо е съдбата! Едва намира пари за автобус, а там среща късмета – футболния треньор Хосеин Фейз, който водил местен тим. Наставникът предложил на младия вратар да го вземе на проби в отбора, но срещу 50 долара. Какви 50 долара, Алиреза нямал пари дори за спане!

За Бейранванд предизвикателства били начин на живот. Започнал да спи край кула Азари, където заживял заедно с куп други бездомници. Една нощ местен търговец му предложил стая в дома си и вратарят приел. През това време ходил непрекъснато на проби в отбора на Фейз.

„Спах пред вратата на игрището и когато се будех сутрин, намирах до себе си монети и даже банкноти – продължава Алиреза. – Хората си мислили, че съм просяк. След първата такава сутрин за първи път ядох богато с парите.“

Видял страстта на момчето, Фейз най-накрая му позволил да тренира свободно. Уредил му и работа във фабрика за дрехи, а един от съотборниците му предложил легло в дома си.

Следващата му работа била в автомивка. Много го харесали, защото бил 194 сантиметра висок и можел по-лесно да мие джиповете. И отново съдба! Един ден в автомивката дошъл най-голямата легенда на иранския футбол Али Даеи. Приятелите на Алиреза веднага призовали да го заговори. Вратарят отказал. „Знаех, че ако говоря с господин Даеи, може би щеше да ми помогне – разказва Бейранванд. – Просто бях много срамежлив и исках да успея по моя начин.“

Така стига до първия си отбор – „Нафт-е-Техеран“. Първоначално му дали да спи в стаята за молитви, но малко след това му забранили. Опция се оказва пицария, в която поработвал срещу място на земята за през нощта. Но пак проблем! Треньорът му не знаел за препитанието на Алиреза и се изненадал, когато отишъл да си купи пица. Собственикът на ресторанта нарочно накарал вратаря да му сервира, а от срам младият страж напуснал няколко дни по-късно.

Работа на час в Техеран трудно се намирала и единствения вариант за вратаря се оказала чистач на улиците. Подслон нямал и нощувал в един парк. Опитвал да тренира и с уличен отбор, за да поддържа форма, но с това предизвикал уволнението си от „Нафт-е-Техеран“. Мечтата за футбол умряла! Не – треньорът на младежите в клуба успял да склони шефовете да го върнат.

Упоритостта на Алиреза дала резултат. Първо станал титуляр при младежите, а после и на първия тим. Детската игра Дал Паран пък накара светът да погледне към този човек. На мач срещу в азиатските турнири срещу „Трактор“ хвърлил топката на 70 метра! През 2015-а Бейранванд става титулярен вратар на Иран, а в квалификациите за Мондиал 2018 цели 12 пъти запази мрежата си суха.

Мечтата му се изпълни – диамантът от боклука си запази място сред паметните моменти от световното, хващайки дузпа на мегазвездата Кристиано Роналдо. Сълзите на Алиреза и съотборниците му след равенството срещу европейския шампион Португалия обикалят вече втори ден планетата. За всички неутрални Иран и Мароко са шампионите на група В на мондиала, въпреки че напред продължиха Испания и Португалия.

А приказката за персийския принц Алиреза Бейранванд нищо чудно да продължи в някой европейски футболен колос.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят