Безизходицата с US бюджета (ИНФОГРАФИКА)

Тръмп нахока демократите за липсата на бюджет и заплаши с “ядрена опция” в Сената

Стотици хиляди американски държавни служители бяха принудени вчера да излязат в неплатен отпуск, след като на извънредно заседание в неделя Сенатът отново не успя да одобри бюджета на администрацията, предаде Би Би Си.

Финансовите дебати са обвързани с искане на демократите за защита за т.нар. Мечтатели – нелегални имигранти, които са пристигнали в САЩ като деца и които са заплашени от депортация. Заради този казус сенаторите-републиканци, които са 51 в 100-членната горна камара, не могат да приемат бюджета – за одобряването му са необходими 60 гласа.

Липсата на съгласие доведе до ситуация, в която мнозинството от служителите на министерствата на образованието, търговията, околната среда и др. си останаха у дома в понеделник. Половината от работещите в сектори като финанси, здравеопазване, отбрана и транспорт също се оказаха в неплатен отпуск.

Президентът Доналд Тръмп обвини демократите за парализата на администрацията си. “Те отказват услуги и сигурност за своите граждани за сметка на услуги и сигурност за неграждани”, написа държавният глава в туитър. “Демократите спряха нашето правителство в интерес на своята лява база. Не искат това, но са безсилни!”, допълни той. Ден по-рано той обвини политическите си опоненти в стремеж да допуснат хиляди нелегални имигранти в страната и допусна т.нар. ядрена опция в гласуването на бюджета, при която е необходимо обикновено мнозинство от 51%.Subject -- Paste headline here.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка