Безплатен Интернет пуска община Лом през 2019 г.

Изглед от центъра на град Лом.

Община Лом ще осигури безплатен Интернет в центъра на крайдунавския град през новата 2019 г. Свободната електронната услуга се финансира от Европейската комисия и ще бъде предоставена на жителите и гостите на пристанищния град в следващите три години.

В конкурса за безплатен Интернет са участвали почти 13 000 общини от цяла Европа. Управата на Лом е кандидатствала в инициативата още в първите 10 секунди и е успяла да изпревари огромния брой конкуренти на принципа „пръв кандидатствал – пръв спечелил”, обявиха от общинската администрация.

Инсталирането на безплатния Интернет е на стойност 15 000 евро и до края на 2018 г. Лом ще подпише споразумение с Комисията за получаване на ваучера. След това ще бъде избрана и фирма, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет - площади, паркове, обществени и културни институции.

Лом е сред общо 113-те класирани български общини , които ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България