Безплатен курбан от пет вида риба и вино

Безплатна рибена чорба и печена скумрия за всички, над 10 000 порции ляха приготвени само за центъра на града, а курбан се раздаваше на още четири места в центъра и комплекс "Меден рудник"

През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Безплатен курбан от пет вида риба и печена на скара скумрия се раздаваха в Бургас за празника на града "Свети Николай Чудотворец". Огромна опашка от сутринта се изви пред една от полевите кухни на Военноморската база, до Часовника.

Бургазлии търпеливо изчакаха митрополит Йоаникий да освети обредната трапеза и кметът Димитър Николов да разчупи хляба, както повелява традицията. Според половините на питката, се гадае повече момчета или повече момичета ще се раждат в града през следващата година, казаха представителите на Регионалния исторически музей. След като огледаха разчупения хляб, те бяха единодушни, че в морския град догодина ще се родят повече кавалери.

Курбанът е от четири вида морски риби- паламуд, сафрид, попче и чернокоп, и един вид речна риба- таранка, разкриха пред "Труд" двамата готвачи на вкусната чорба- главен старшина Васил Кесов и Красимир Желязков.

"Е, това е, естественият парфюм на Бургас", възкликна, вдишвайки от мириса на скарите с печена риба стар морски вълк.

За учениците Никулден бе обявен за неучебен ден, а от 16 часа нататък, автобусите на градския транспорт бяха безплатни. Като бонус за шофьорите- нямаше и синя зона. 6 декември бе ден на отворените врати за всички бургаски музеи.

5853 бургазлии с името Никола, Николай, Николина и производните им, бяха поканени за общата "златна" снимка навръх празника, пред общината в Бургас, на площад "Атанас Сиреков".

Литийно шествие, предвождано от бургаските духовници премина по централната ул. "Богориди" до Моста, откъдето в морето бяха хвърлени венци и цветя. Свети Николай, покровителят на моряците и рибарите, сътвори "чудото" за бургазлии- още от сутринта денят бе много слънчев и радостното настроение завладя жители и гости на празника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България