Безплатен лекар на плажа цяло лято

Доброволци патрулират на северната ивица в Бургас

От 1 юни туристите във Варна и курортите край града отново ще могат безплатно да потърсят медицинска помощ направо на плажа. На охраняемите пясъчни ивици ще бъдат отворени над 20 медицински пункта, в които до края на лятото ще работят близо 60 лекари, медсестри и фелдшери. Техни колеги с реанимобил дежурят още от 15 май в комплексите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци, поясни д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 "Св. Клементина", който от 10 г. осигурява медицинската помощ на плажовете.

Три от ивиците, които са без стопани, но са сред най-популярните заради кристално чистите си води, ще бъдат обезпечени със спасители от средата на юни, съобщи областният управител Стоян Пасев. Според него със сигурност водна охрана ще има на Фичоза, Шкорпиловци и Камчия, като за всеки пост държавата ще брои на БЧК по 15 000 лв. Пасев се надява да осигури и химически тоалетни поне на част от 24-те неохраняеми плажа в региона. В Бургас пък Северният плаж все още е без стопанин, мръсен и вишки за спасители няма. Мрачното време през уикенда не примами хората за плажуване. Това бе добър шанс да няма инциденти на култовата за морския град ивица. Няколко души спасители обаче са се хванали доброволно да патрулират по плажа.

"Всяка година още от 15 май сме по вишките. Този сезон ще се забавим заради липсата на концесионер", разказаха морските вълци. Те решили ,докато чакат да ги повикат и назначат, доброволно и без да искат от никого пари, да дежурят по Северния плаж "за всеки случай".

Търгът за плажа се обявява днес.

Официално плажът се открива на 1 юни. Готов за сезона е Централният плаж в Бургас. Ивиците в Слънчев бряг също са в пълна бойна готовност. Чисти са, има вишки, има и спасители, казаха от комплекса.

Неохраняемите, т.е. безстопанствени плажове в Бургаско са прехвърлени като грижа на областните управи.

"Очаква се финансирането. Иначе сме готови с всички документи, така че да обявим веднага поръчките за водноспасителната дейност", каза специално за "Труд" областният управител Вълчо Чолаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България