Безплатен пешеходен тур организира Историческият музей в Търново за 3 март

Безплатен пешеходен тур с беседа, посветен на Националния празник 3 март организира Регионален исторически музей /РИМ/ във Велико Търново. Обиколката ще е с два маршрута по места, свързани с национално-освободителното движение, руско-турската война и възстановяването на българската държавност.Беседите на знаковите места ще бъдат изнесени от двама екскурзоводи.

Пешеходните турове ще започнат в 14 часа от площад “Цар Асен I” на входа на крепостта Царевец в старата столица. Маршрутът ще стартира от улица „Иван Вазов” до читалище ”Надежда” с 15-минутен разказ за Средновековния Търновград.

Кратка историческа справка ще бъде дадена на посетителите пред читалище „Надежда”. След това е предвидено разглеждане музей "Възраждане и Учредително събрание" и експозицията, свързана с борбите за национално освобождение и Руско-турската освободителна война. Следва посещение на Музей „Затвор“ със самостоятелно разглеждане на експозицията.

Организирана ще бъде и обиколка по ул.„Иван Вазов” до паметника на Никола Савов Пиколо като посетителите ще получат иформация за възрожденеца. След това групите ще преминат по площад "Велчова завера" с беседа за въстанието, ще се разходят по Самоводската чаршия, където ще научат за архитектурата на възрожденския град и занаятите, ще видят самобитния "Хан Хаджи Николи". В маршрута са включени още прочутата Къща с маймунката на майстор Колю Фичето и паметника на обесените. Разходката ще завърши пред паметник “Майка България”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони