Безплатни ваксини на деца поставят в 4 болници в София

Кабинети за безплатни ваксини на деца отвориха в София в Европейската имунизационна седмица. Целта е да бъде насърчена превенцията срещу морбили, рубеола и паротит, след като стана ясно, че над 7000 деца в страната имат пропуски в имунизационния статус, информира БНТ.

Здравното министерство разпореди на личните лекари да ги издирят и да им поставят ваксините. В същото време случаите на заразени с морбили в България са близо 500 и продължават да се увеличават.

Безплатните ваксини срещу морбили, рубеола и паротит се поставят в четири временни кабинета в Първа, Втора, Четвърта и Пета градска болница в София до 30 април.

"В момента имаме 40 ваксини. Раздадени са ни безвъзмездно, безплатно от РЗИ", обясни д-р Петранка Пенкова - общопрактикуващ лекар, Първа МБАЛ-София.

РЗИ прецени, че ваксината трябва да бъде раздадена на допълнителни болници, както в случая на нашата болница, за да се подпомогне работата на общопрактикуващите лекари, които са първата инстанция, извършваща тази дейност.

Родителите трябва да носят личната амбулаторна карта на детето, а преди да бъде поставена ваксината, пациентите преминават преглед.

По данни на Световната здравна организация всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве