Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери

Тази година държавата за първи път подсигурява безплатни ваксини за пенсионери.

Имунизациите предпазват от четири щама - “Бризбейн”, “Канзас”, “Пукет” и “Колорадо”

20 дни трябват на организма, за да изгради антитела

При голям интерес, догодина може да има безплатни ваксини и за деца

Безплатни противогрипни ваксини има само за 120 000 души на над 65-годишна възраст, а пенсионерите в страната са 1,5 млн. Това каза за “Труд” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Тази година държавата за първи път осигурява безплатни ваксини за пенсионери. Първоначално са поръчани 150 000 дози, но дистрибуторите доставили само 120 000. “Много е трудно да се каже ще стигнат ли безплатните ваксини, дали ще се използват всички или ще останат. През миналите години едва 2,3% от хората в България са се имунизирали, но тази година интересът е по-голям”, поясни доц. д-р Кунчев. В същото време в аптечната мрежа има около 100 000 дози, които могат да бъдат закупени от всеки, които пожелае да се имунизира. Ако ваксините не стигнат, няма откъде да се вземат още, тъй като се поръчват поне 6 месеца до 1 година преди активния сезон. Според специалиста недостиг на ваксини има в цяла Европа и САЩ.

Доц. Д-р Кунчев обясни, че трябва да се види колко хора ще заявят желание да се имунизират тази година, за да се предвиди следващата колко дози да бъдат поръчани. При голям интерес догодина може към програмата за безплатни ваксини на Министерство на здравеопазването да се добавят хора с хронични заболявания и деца.

Специалистът съветва хората, които искат да се ваксинират да го направят до края на декември. На организма му трябват 20 дни да изгради антитела. Ако се срещнем със заболяването преди това, ваксината не предпазва. Към момента няма регистрирани случаи на грип. Очаква се пикът на заболяването да е в края на януари и в началото на февруари.

Най-рискови са възрастните хора с хронични заболявания като диабет, дихателна, белодробна или сърдечна недостатъчност. При тях грипът може да доведе до много тежки усложнения, понякога дори и до фатален край. Точно заради това съветваме именно тези хора, да отидат и да се ваксинират, каза още доц. д-р Ангел Кунчев.

По данни на Световната здравна организация тази година се очаква да ни атакуват 4 щама от тип А и Б - “Бризбейн”, “Канзас”, “Пукет” и “Колорадо”. Симптомите включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и умора.

Хората, които желаят да се ваксинират и не могат да се възползват от безплатните ваксини, могат да си купят ваксина от аптеките и да отидат при личния си лекар да им я постави. В аптечните мрежи се предлагат две ваксини срещу грип. Едната е френска и ни пази от щамовете от групата А H1N1 “Мичиган”, H3N2 “Сингапур” и от група Б “Колорадо” и “Пукет”. Тя се продава за 27 лева. Другата е произведена в Нидерландия и е за щамовете от група А “Мичиган” и “Хонг Конг” и срещу Н1 “Бризбейн” и струва 10 лева.

“Ако СЗО е уцелила щамовете ефективността на ваксината е 70-80%, но ако не е спада до 50%, че и по-надолу”, поясни доц. д-р Ангел Кунчев.

Ваксината е единствената възможна защита срещу грипа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве