Безплатни паркинги разтоварват трафика по крайбрежната алея във Варна

Безплатни паркинги за 687 автомобила на стойност 4 млн. лв. започва да строи от идната седмица "Холдинг Варна" зад крайбрежната алея.

Обраслият с храсти пущинак между Рибарското селище и "Рапонги" ще бъде ликвидиран и на дължина 1100 м под укрепения скат ще бъдат оформени нова транспортна алея с паркоместа, осветление, тротоари и всички битови комуникации. Така движението на коли ще може да се изнесе изцяло там, а пътят до плажа да бъде освободен за пешеходци и велосипедисти. Решение за това обаче трябва да вземе общината.

Паркингите ще са готови до 3 месеца, като доставката на материали ще става до 10 ч сутринта и след 19 ч, за да не се пречи на плажуващите, уточниха изпълнителните директори на холдинга Ивелина Шабан и Милчо Близнаков.

Новите обекти са част от мегапроекта "Алея Първа", който дружеството реализира от 2009 г.

"Целта му е крайбрежната зона да бъде облагородена, наситена с целогодишно работещи културни сцени, зони за отдих, рехабилитация и обучение, така че градът да излиза на морето", коментира Близнаков.

До момента в "Алея Първа" са инвестирани 39, 34 млн. лв. Основната част от средствата са вложени в строеж на водопроводи и в укрепването на свлачищния скат, който за лятото ще бъде разкрасен с пълзящи растения. Следващите етапи от проекта предвиждат строеж на центрове за рехабилитация, обучение и конгресни прояви. Според шефовете на "Холдинг Варна" в завършен вид "Алея Първа" ще надхвърли задължителната по договора с държавата инвестиция от 73,1 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България