Безплатни профилактични прегледи за жени в Шуменско

 

Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от регион Шумен д-р Нигяр Джафер организира безплатни гинекологични прегледи за жени от региона. Те са част от продължителна кампания, насочена към повишаване информираността и промяна на нагласите към профилактичните прегледи, ранното диагностициране и лечение на онкологичните заболявания в страната, особено в общини с по-труден достъп до здравни грижи.

Екипът, който ще извърши прегледите и консултациите в края на седмицата от 2 до 4 ноември, има 10-годишен опит при работа в различни общини на страната. Медицинската грижа е поредна инициатива под патронажа и със съдействието на д-р Нигяр Джафер след проведените прегледи в общините Велики Преслав и Нови пазар за заболявания на опорно-двигателния апарат и кампанията за скрининг на хепатит В и С в град Шумен.

Както "Труд" писа, здравните кампании протекоха при огромен интерес, а това потвърждава необходимостта от подобни инициативи.

В петък медиците ще бъдат в община Венец, в събота са в селата Бяла Река и Чернооково, община Върбица, а в неделя ще посетят село Браничево, община Каолиново.

В България продължава да се отчита растяща тенденция на заболяваемост и смъртност от онкологични заболявания, включително от рак на маточната шийка, заради липса на профилактика и скрининг при обратни тенденции в Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве