Безплатни уроци за деца с проблеми в развитието провежда UN BESO в Търново

Първите безплатни уроци по латино танци за деца с проблеми в развитието стартират тази вечер от 18 часа в арт-денс център UN BESO в старата столица. В рамките на следващите три месеца всяка сряда и петък от 18 часа ще се провеждат едночасови тренировки в школата на ул. Никола Габровски 5. Програмата цели да подкрепи социализацията на деца с аутизъм, синдром на Даун или проблеми в развитието.

Идеята за танцовата група, която е първа по рода си във Велико Търново, се е зародила преди около година, разказва Дарина Георгиева от денс-центъра, когато майка записала в редовните часове детето си със синдром на Даун. Оказало се, че музиката и самата среда му повлияли изключително добре, а това окуражило танцьорите да направят занятията си достъпни и за децата със специални потребности от новия летен сезон. “Знаем, че при тях самата интеграция е по-деликатна, затова правим специална група за деца, ориентировъчно между 7 и 18 години”, уточнява Дарина. Целта е децата да се отделят от родителите си и да получат шанса да общуват със свои връстници.

Танцовата школа набира и доброволци в популярната платформа Time heroes, за да може в един следващ етап  те да съдействат на децата, да ги придружават на тренировките, тогава, когато родителите нямат тази възможност.

Разработената програма използва два подхода на работа. Първият е пасивен – при него децата и обучителите слушат популярни латино песни и само наблюдават как се изпълняват характерните за танца движения. Вторият метод е наречен активен, защото включва различни дихателни упражнения, йога и повече движение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони