Безработен се хванал да помага уж на лекар, а станал куриер на измамници

Снимка: Архив

Куриерът участвал в една измама и взел 350 лв.

50-годишен от поповското село Априлово, хванал се на добре платена работа след обява в интернет, уж като куриер на лекар, изгоря в схема на телефонни измамници и ще бъде подведен под отговорност. „Трудовият” стаж на куриера продължил по-малко от ден, а за ролята на „муле” той получил 350 лв., които са конфискувани веднага, след като бил задържан на автогарата в Попово.

До разкриването на мъжа се стигнало след подаден сигнал от 86-годишна жена от града, която съобщила, че във вторник е била въвлечена в схема на измамници. По вече наложения сценарий първо се обадил мъж, който казал, че е полицай и я предупредил, че ще й звънят измамници. Убедил я да изпълнява разпорежданията на измамниците, за да не пострада. Последвало и второто позвъняване, за което била предупредена. Друг от измамниците я инструктирал да събере всички пари и да ги остави в торба пред къщата си. Тя преброила 985 лв. и ги оставил пред входната врата. После, както й било казано, жената се скрила, защото щяло да има стрелба. За късмет се обадила на близки, които веднага я пратили в полицията и така криминалистите тръгнали по следите на „мулето”.

В това време обаче куриерът вече бил хванал автобус за Русе, където трябвало да остави взетия пакет. От него, както му казал работодателят му, взел 350 лв. Слизайки от автобуса на автогарата в Попово, след изпълнената мисия, бил закопчан. Взели му „заработката”, която ще бъде върната на жената.

При разпитите 50-годишният казал, че пуснал обява, че си търси работа. Предния ден му се обадил мъж, който казал, че е лекар и го наема да събира документи на пациенти, които са възрастни и трудноподвижни. След като ги приберял от адресите, които щял да му посочва докторът, трябвало да ги доставя в Русе и да ги оставя до магазин от голяма верига, откъдето лекарят после щял да ги вземе в удобно за него време.

Куриерът, който успял да участва само в една акция, от която останал и без пари, е задържан за едно денонощие и ще му бъдат повдигнати обвинения. Ще трябва да възстанови и цялата сума, която прибрал от жената.

В средата на декември в Попово хванаха и друг куриер на измамници, който пък прибра парите от две жени. На негова сметка са 4 000 лв., които ще връща на жертвите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право