Безработен, с фалшив ТЕЛК, върна пенсиите и получи пробация

СНИМКА: Архив

Мъжът възстановил на осигурителния институт 2113 лв.

Поредният безработен, получавал неправомерно инвалидна пенсия с фалшив ТЕЛК, върна парите на НОИ и сключи споразумение с прокуратурата в Разград. След признаване на вината и възстановяване на щетите от 2113 лв. мъжът е наказан с пробация. Мерките включват задължителна регистрация и срещи с пробационен служител в продължение на 10 месеца.

Даденият на съд А.Ш. е ползвал фалшиво експертно решение, на което било придадено вид , че е издадено от ТЕЛК в Разград, в периода септември 2011 до края на април 2012 г. В това време той е получавал лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване. След като бил даден на съд, мъжът изразил желание веднага да възстанови щетата на НОИ и му била дадена тази възможност. Признал, че е ползвал фалшивите документи. За да сключи споразумението, той представил платежно нареждане, потвърждаващо, че е внесъл парите по сметка на осигурителния институт. А.Ш. трябва да плати и разноските по делото в размер на 210 лв.

Както „Труд” съобщи, първите разкрити фалшиви инвалидни пенсии в Разградско са хванати през 2012 г. Тогава са проверявани 266 такива случая. От 2013 до 2018 г. икономическа полиция е работила по разкриване и документиране на 303 фалшиви инвалидни пенсии. Общата източена сума от тях е над 1,6 млн. лв.

В края на януари полицията образува досъдебни срещу още 4 жители на региона, на възраст от 67 до 69 години, които са получавали средства без да имат описаните заболявания в експертните решения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България