Безработицата в Северозапада намалява, търсят бармани, готвачи и доктори

Броят на регистрираните безработни в областите Монтана, Враца и Видин в началото на тази година намалява.

Усилено се търсят специалисти и работници в строителство и машиностроенето и медици, съобщиха от Регионалната служба по заетостта.

Според статистиката на бюрата по труда записаните на отчет безработните в трите региона са 23 611, което е с около 5500 души по-малко от миналата година. Само през март на работа са постъпили 1410 човека, от които 70 % са в реалната икономика, а останалите са намерили прехрана по социални програми. В същото време обаче на трудовите борси са се записали нови 1680 безработни – освободени от фирми, нерегистрирани досега, приключили участието си в различни програми или завърнали се в родните си места от други региони и чужбина. За едно работно място в Северозападна България се състезават 9 безработни, отчетоха от службата по заетостта. Най-търсени от работодатели в Северозападна България са бармани, сервитьори, готвачи, оператори на машини, строителни и транспортни работници, шофьори, лекари и персонал, полагащ грижи за хора, заявиха експерти.

Равнището на безработица в трите области се е понижило с 0,3 пункта до 13,7 %, но пак е почти двойно повече от средното за страната, коментираха специалистите.

Само по проекта „Работа”, по който фирми и общини с безработица над средната ще разкриват работни места с европейски средства, в областите Монтана, Враца и Видин са подадени 1833 заявки от местни жители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика