Безработицата е рекордно ниска

Вдигат заплатите в богатите страни, за да задържат кадрите

До рекордните 5,6% намаля безработицата в страната през август. Това е с 0,1% по-малка безработица от предходния месец и с 1,1% по-малка спрямо август миналата година, показват данните на Агенцията по заетостта.

Над 183 хил. са регистрираните безработни през август. Те намаляват с 15,8% в сравнение с година по-рано, а новорегистрираните в бюрата през месеца са 22 хил. Малко над 15 хил. души са започнали работа през август, като 81,6% от тях са заети в реалната икономика. 2050 са намерили работа по схеми на ОП “Развитие на човешките ресурси”, 576 – по други програми, а 267 по мерки за обучение и заетост. Други 932 безработни са получили обучения за придобиване на нова квалификация или компетентности.

Основните професии, за които се обучават безработните, са в сферите на строителството, озеленяването и цветарството, здравните грижи. Компетенциите, които развиват са насочени към дигиталните умения и предприемачеството.

Най-търсените професии през август са преподавател, обслужващ персонал в туризма и продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта.

Кризата на пазара на труда се засилва все повече в цял свят, заради това заплатите в богатите страни растат доста бързо. Средно с 2,5% повече получават служителите в големите градове в Европа, САЩ и дори в Азия. В Япония заплатите през юли се повишиха с 3,3% на годишна база. Във Великобритания възнагражденията се покачиха с 3,1%, а в еврозоната с 2,2% през второто тримесечие, което е с най-високия темп от 2012 г. насам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика