Безредици в Диарбекир след ареста на двамата кметове, Европа с остра реакция

Полицията в Диарбекир атакува с водни оръдия протестиращите срещу ареста на двамата кметове на най-голямата община в страната, 25 души са задържани, в цялата провинция е спрян достъпът до интернет.

Областната управа разпространи изявление, в което се подчертава, че протестът не е разрешен, а арестът на двамата е с прокурорско постановление в рамките на разследването срещу терористичната групировка на кюрдските сепаратисти от ПКК. От 15 август в провинцията са забранени всякакви публични прояви и демонстрации на открито. Въпреки забраната, там бяха съпредседателката на Демократичната партия на народите Фиген Юксекдаг и съветници в местния парламент, които също пострадаха при полицейския щурм. Напрежението около сградата на кметството продължава да ескалира, съобщава агенция „Доган“.

Срещу ареста на Гюлтен Къшанак и Фърат Анлъ се обявиха и 15 неправителствени организации като Търговско-промишлената палата, Съюза на търговците и занаятчиите, търговската борса. В декларацията си те заявиха, че са сериозно засегнати от събитията, а задържането на кметовете е грубо погазване на демокрацията, убива доверието на гражданите в политиците и задълбочава проблемите в района, подложен на въоръжени нападения, военно-полицейски операции и арести. Настоява се и за незабавна отмяна на заповедта за задържането на Къшанак и Анлъ. Сградата на Голямата община Диарбекир бе обградена от полиция още снощи, претърсването й приключи тази сутрин малко преди 5,30 ч., до полунощ вървяха обиските в домовете на двамата кметове. Претърсена бе и дирекцията по водоснабдяване и канализация, която е на подчинение на общината.

Днес бе издадена ограничителна заповед за Къшанак и Анлъ, според която в рамките на 5 дни те нямат право да разговарят с адвокатите си, но тя ще бъде обжалвана. Във водещо заглавие в.“Джумхуриет“ съобщава за бързата и остра реакция на Европейската комисия по повод ареста на кметовете. Цитирано е общото изявление на еврокомисаря по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на преговорите за разширяването Йоханес Хан, които с тревога отбелязват, че насилието в югоизточната част на Турция не спира през последните 15 месеца. Като страна кандидат за членство в ЕС Турция трябва да спазва всички ангажименти по отношение на върховенството на закона и основните свободи, се подчертава в изявлението. В.“Хюрриет“ отбелязва, че ЕС отново призовава турското правителство да намери политическо решение на проблемите, да се свалят оръжията и да започне вътрешно-политически диалог, особено когато се касае за избрани от народа управленци.

Докладчикът на ЕП за Турция, холандската депутатка Кейти Пири също заяви, че ситуацията около задържането на Къшанак и Анлъ е изключително тревожна. Не закъсня и отговорът на правителството в Анкара, вицепремиерът Нуман Куртулмуш упрекна ЕК в прибързана реакция и препоръча Брюксел първо да се запознае с фактите и тогава да се изказва. „Тук става дума за терористична групировка, която изпраща атентатори-самоубийци в цяла Турция, която разкопава градовете и залага бомби не само в базите на силите за сигурност, но заплашва живота на местното население, на избирателите. Очевидна е солидната подкрепа на избраните кметове за терористите, оказвана чрез механизмите на властта. На много места кметовете бяха отстранени от постовете им, те са заменени от попечители и продължават да изпълняват задълженията си. Прокуратурата в Диарбекир започна разследване и събра твърде много доказателства, които уличават общинската власт в подчинение на заповедите на терористичната групировка. За всичко това ще се произнесе съдът. На приятелите ни в Европа ще кажа следното – ако в Брюксел или другаде кмет на голям град бъде обвинен в партньорство с терористична групировка, както те как биха реагирали на подобно обвинение срещу европейски кмет, така да реагират и в този случай. Нека да направят разследване, да проучат, а и малко да изчакат“, подчерта вицепремиерът.

Той допълни, че постепенно всички доказателства срещу двамата арестувани кметове ще станат известни и че задържането им е една стъпка от борбата срещу тероризма в Турция. Куртулмуш изрази надежда, че обвиненията им във връзки с терористичната кюрдска групировка ще бъдат опровергани в съда и подчерта, че правителството следи внимателно случая в Диарбекир. / БГНЕС

https://twitter.com/TurkeyUntold/status/791235142320881664

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят