Безумията на водния свят

Неограничените човешки възможности

Човешките възможности са неограничени, а за това говорят и редица чудати рекорди - 5286 км плуване, 22 минути без глътка въздух, скок във водопад от 58 метра...Някои дори са постигнати без много тренировки. Предлагаме ви 7 истории на смелчаци.

Под нулата

Не всички подвизи на плувците-маратонци са постигнати в комфортна за тялото температура. Има и хора, които направиха луди рекорди в екстремни условия. Британецът Луис Гордън Пю подобри върховото постижение на планетата, като преплува само един километър. Но престоя почти 19 минути в ледените води на езерото Комбу, намиращо се на 5300 метра, в подножието на Еверест. Условията в планината там позволяват водата да не замръзва при минус 1,8 градуса. Британецът бе само по бамски, очила и шапка, а след експеримента получи прякора Бялата Мечка.

От Куба до САЩ

sw-pinishС постижения в плуването могат да се похвалят и онези, които никога не са мечтали за олимпийски медал и дори не са попадали в национален отбор. Най-впечатляващо е това на американеца Уолтър Пиниш от 1978 г. Тогава той преодолява разстоянието от Хавана до малкия крайбрежен американски град Литл Дак Ки за 34 часа и 15 минути с плуване без прекъсване. Смелчагата изминава 207,3 км! А резултатът му и до днес не е подобрен.

Покорителят на Амазонка

Вероятно много са мечтали да отидат до Амазонка и да се полюбуват на красотите на sw-shtrelнай-дългата река в света. Но словенецът Мартин Щрел имал друга цел – да преплува по течението максимално разстояние. И през 2007-а мечтата му станала реалност. Така изминал 5268 метра. Разбира се, не с едно влизане във водата, където компания му правили пирани, крокодили, анаконди. Всяка вечер излизал от реката възстановявал се на съпровождащата го лодка или на брега. Така пътешествието му продължило 66 дни. Всъщност словенецът е известен с мащабните си речни изяви. Освен Амазонка покорява също и Мисисипи, и Парана и Янцзи в Китай.

Без въздух

sw-cholakСредностатистическият човек е способен след няколко тренировки да задържи въздух от 3 до 5 минути. Но хърватинът Горан Чолак успя да се потопи в малък басейн на централния площат в Загреб и остана под вода 22 минути и 32 секунди. Така той счупи предишния рекорд на германеца Том Ситас (22 минути и 22 секунди). Но с това безумията на решителния хърватин не спират дотук. През юни 2014-а той подобри и това свое постижение, като фиксира 23 минути и 01 сек., а книгата Рекордите на Гинес отново трябваше да се коригира.

На един дъх

sw-malinsИ ако човек е способен да задържи 20 минути без да диша, то може да се предположи, че е в състояние да преплува на един дъх определено разстояние. През септември 2010-а новозеландецът Дейв Мълинс фиксира рекорд, който и до днес е непокътнат. Той успя да преплува с плавници 265 метра за 4 мин и една секунда. А два дни по-късно измина без плавници 218 метра за същото време – 4:01 мин.

Рекорд на дълбоко

Австриецът Хербер Ницш пък успя да се потоми на 216 метра без акваланг. На подобна дълбочина обаче ентусиастите използват специална тежест, която борявят без особени усилия, но тя им помага за потопяване и изплуване. Малцина обаче са тези, чийто организъм издържа на налягането на такава дълбочина. sw-nicshФренският гмуркач Жак Майол е първият, който преодолява границата от 100 метра през 1976 г.

Скок в сърцето на водопада

Екстремни скокове от 27 метра са нещо прекрасно, но дори супершампионите в sw-lazoхайдайвинга едва ли биха рикували да атакуват рекорда на швейцареца Лазо Шалер. Смелчагата скочи от водопада Каскадо Дел Салто в Швейцария, чиято височина е 58,8 метра. За сравнения стандартна 9-етажна сграда е около 30 мера. В свободното падане спортистът се намира 3,5 сек, а във водата се удря със 123 км/час. От водата Шалер излезе с помощна на асистенти, а малко след като дойде на себе си, поздрави и своите фенове на брега.

Предишното върхово постижение е 56,71 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл