Без боб и чеверме на плажа това лято

Промени в Закона за Черноморското крайбрежие спират предлагането на готвени ястия край морето

Промени в Закона за Черноморското крайбрежие ще спрат предлагането на готвени ястия по плажовете. Това анонсира във Варна при учредяването на областен консултативен съвет по туризма вицепремиерът Валери Симеонов. “Не е редно в условия, които не отговарят на елементарни изисквания, на пясъка да се предлагат чевермета, шкембе чорба, боб”, поясни той.

Проектозаконът, който МС ще внесе в парламента и ще подложи на обществено обсъждане, предвижда драстично намаляване на броя на преместваемите обекти в курортите чрез регламент на точно определени дейности, които ще могат да се извършват в тях.

“Надявам се промените да станат факт до началото на сезона. Целта е да предлагаме по-скъп продукт и към България да се ориентират заможни гости, а не шлаката на Европа. Това ще повиши приходите на хората от бранша и на държавата”, поясни Симеонов.

До март кабинетът ще внесе в НС и законопроекта за шума, който ще даде пълни правомощия на МВР за контрол върху децибелите в заведения в курортите и в жилищни райони. Освен затваряне на обектите нарушители е предвидено и изземване на музикални уредби, предупреди Симеонов.

Според него след 4 г. протакане до лятото в сила ще влезе и единната система за туристическа информация, чрез която НАП и полицията ще получават онлайн в реално време информация за всеки настанен в страната турист.

Скоро страната ни ще защити и оригиналните си продукти, традиции, събития и обекти чрез Закон за българските ценности и уникати, анонсира той. Министерският съвет работи по проекта, който предвижда създаването на общински, областни и национален регистър. Включените в тях ценности ще бъдат патентовани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България