Без винетка по Околовръстното (обзор)

Засега остава стикерът за преминаване по Северната скоростна тангента

Обмислят месец без проверки по тангентата

За шофиране през Околовръстния път на София няма да се изискват винетки. Това съобщи заместник-кметът на София Данчо Барбалов, след среща с представители на Агенция “Пътна инфраструктура”. Двете институции обаче не се разбраха дали да отпадне стикерът за ползването на Северната скоростна тангента, която е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от магистралите “Хемус”, “Тракия”, “Струма” и Калотина. Разговорите по тази тема ще продължат на 2 януари.

Търсим начин до всяко населено място на територията на Столична община да има път, по който хората на пътуват без да е необходимо да се закупуват винетки, коментира Барбалов.

През 2019 г. ще продължим да търсим законово решение Северната скоростна тангента да се освободи от винетка, коментира от своя страна Антон Антонов, директор на Националното ТОЛ управление в АПИ. И изрази надежда решението да бъде взето до края на януари.

Той уточни, че жителите от софийските села трябва да си купят винетка за 1 януари 2019 г., за да могат да минават по Северната скоростна тангента, ако нямат такава, ще бъдат глобявани. От АПИ обявиха още, че обмислят да бъде въведен гратисен период до края на януари, при който да няма проверки за винетки на тангентата.

Кметът на район “Нови Искър” Даниела Райчева допълни, че хората, които тръгват от Нови Искър за София могат да ползват други пътища, които осигуряват достъп до София без да се минава през Северна скоростна тангента.

Междувременно от Агенция по заетостта обявиха, че от януари започва приемът на заявления за безплатни електронни винетки за хората с трайни увреждания. До 1 април 2019 г. нужните документи са копие от ТЕЛК и оригинал за справка, както и копие и оригинал на свидетелството за регистрация на автомобила. От 1 април двата документа отпадат, като проверката им ще се извършва по служебен път.

пътПътища

Пускат електронна уикенд винетка

Пускат електронна уикенд винетка от 1 януари, която ще струва 10 лева, съобщиха от АПИ. Тя ще важи от 12 часа в петък до 23:59 часа в неделя. Така за леките автомобили ще може да се купуват уикенд, седмична, месечна, тримесечна и годишна, а за тежкотоварните – дневна, седмична и месечна. Цените на всички видове винетки остават същите.

От 1 януари 2019 г. се въвежда и компенсаторна такса за шофьорите, които не са платили за придвижване по платената пътна мрежа. За водачите на леки автомобили тя ще е 70 лв. За шофьорите на камиони от 3,5 до 12 тона - 125 лева, а за тировете с тегло над 12 тона - 175 лева.

Компесаторната такса ще може да се плаща или на място при тол контрола с карта, или до 14 дни от установяване на нарушението по банков път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България