Без въглехидрати или без мазнини

Този казус се обсъжда повече от половин век, а тайната е в калориите и качеството на храната

Затлъстяването се превърна в световна епидемия

Фактите са си факти: Световната здравна организация обяви, че затлъстяването се е превърнало в глобална епидемия, която нараства по цял свят. А с нея и рискът от множество заболявания включително диабет, сърдечно-съдови болести и други.

С увеличаването на броя затлъстели хора по света се увеличават и научните изследвания, които имат за цел да разгадаят тайната на трайното отслабване. Безбройни са и модни диети от типа “кето”, “палео”, “веган”, “безглутеновa” и други подобни режими на хранене, които заливат онлайн пространството. А привържениците на една или друга диета си разменят гневни слова, готови да излязат в жестока словесна битка, за да защитят честта на своите принципи за “здравословно хранене”.

Също толкова популярен е спора за това коя е по-ефективната диета за отслабване: ниско въглехидратната или ниско мазнинната? Всъщност, казусът се обсъжда повече от половин век! Нека го разгледаме малко по-отблизо…

Ниско мазнинната диета се характеризира с по-малък прием на мазнини (30%) и повече въглехидрати (50%). Този тип хранене става известен след проучване на Университета на Минесота (от средата на XX век), което сравнява диетата и начин на живот на населението в 7 държави. Мащабното проучване стига до заключението, че мазнините (по-точно наситените мастни киселини) биха могли да допринесат за развитието на сърдечно-съдови заболявания. И допреди десетина години “ниско маслената диета” се смяташе за по-ефективната диета…

Но в началото на новото хилядолетие, редица нови научни изследвания се противопоставиха на идеята, че ниско мазнинна диета е по-здравословна. Точно обратното – режимът, богат на качествени мазнини (зехтин, авокадо, ядки и др.) и протеини (риба, яйца, кисело мляко, месо и др.) с намалено количество въглехидрати (хляб, паста, ориз, бисквити и др.) се доказва като по-здравословен. Също, той е доказано по-ефективен режим на хранене в дългосрочен план, най-вече защото мазнините и протеините ни придават повече чувство на ситост в сравнение с въглехидратите. Някои изследвания също показват и намаляване на апетита, което допълнително улеснява придържането към низко въглехидратната диета.

В края на краищата, теории за отслабване има много. Но тайната не е нито в протеините, нито във въглехидратите, нито в мазнините. ТАЙНАТА Е В КАЛОРИИТЕ. Калориите са енергията, която приемаме от храната или с други думи – горивото на нашия организъм. Ако приемате по-малко калории, отколкото изразходвате всеки ден, ще постигнете калориен дефицит и като следствие от това - намаляване на телесното тегло.

Но не се заблуждавайте! Количеството калории е важно, но също толкова важно е и качеството на храната, която приемаме. Бихте могли да приемете цялото препоръчително количество калории за деня само с едно пакетче чипс. Но също така бихте могли да разпределите калориите си на няколко балансирани хранения през деня. Оставям това във вашите ръце и съм сигурна, че ще направите правилния избор…

 

Примерен режим на хранене за отслабване

*Общо количество калории: ~ 1400 kcal

**Всеки човек има нужда от различно количество калории. Моля, консултирайте се със специалист преди да започнете режим за отслабване.

61-021. Закуска: кисело мляко с 2-3 лъжици овесени ядки или палачинки с овесени ядки; по желание – кафе/чай.

2. Междинно хранене: плод по избор.

3. Обяд: супа от леща/боб или 2 варени яйца с филийка пълнозърнест хляб + салата.

4. Междинно хранене: 1 кофичка кисело мляко или плод.

5. Вечеря: 200 гр. пилешка пържола със салата.

 

Палачинки с овесени ядки

И здравословното е вкусно!

Палачинките са любима закуска на българското семейство. Традиционната рецепта за палачинки е много вкусна, но тя често се прави със съставки, които са много калорични и рязко повишават кръвната захар (рафинирано бяло брашно, течен шоколад и др.)

Ако желаете да разнообразите сутрешните палачинки с една по-нискокалорична и балансирана алтернатива, ви предлагам следната рецепта.

61-031. Намачкайте банана в малка купичка.

2. Добавете яйцата и канелата. Разбийте с вилица.

3. Добавете овесените ядки към получилата се смес. Разбъркайте.

4. Загрейте тиган (на средна топлина). Намажете с малко масло (ако използвате тефлонов тиган, може да не използвате мазнина).

5. Изсипете 1/4 от палачинковата смес върху тигана във формата на кръгла палачинка. Сервирайте с добавки по избор!

 

*Авторката е нутриционист към Британската асоциация за нутриционисти, завършила Медицинския факултет в Лондонския университетски колеж (University College London). Преди това завършва Интегративно хранене в Ню Йорк и психология в НБУ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве