Без глоба до 15 януари за шофиране без винетка

От понеделник пощи и бензиностанции ще взимат пари в брой за електронните стикери

Кметове ще стопанисват безплатните пътища

Премиерът Борисов се среща с представители на местните власти, които искат отсечки като Северната скоростна тангента в София

Глоба за шофиране без платена електронна винетка няма да бъде налагана до 15 януари, докато не бъдат изчистени всички детайли по новата система. Това обяви Антон Антонов, директор на Националното ТОЛ управление в Агенция “Пътна инфраструктура”. До 7 януари ще бъде осигурена възможност водачите да купуват електронни винетки с пари в брой, не само в областните пътни управления и офисите на А1, но и в пощите и бензиностанциите. Дотогава ще бъдат монтирани и 500-те терминала за самотаксуване на всички гранични пунктове и на възловите места в страната. Към момента са поставени автомати само на ГКПП “Капитан Андреево”, а от днес и на Дунав мост.

От днес спират възможността за конвертиране на старите хартиени стикери в електронни. Шофьорите с хартиени винетки няма да бъдат санк­ционирани до изтичането на срока им, стига талоните да са правилно залепени на предното стъкло на автомобила. Причината за спиране на конвертирането, което и досега не беше задължително, а препоръчително, са генерираните над 150 опита за конвертиране на една единствена винетка към един номер на кола. От системата са засечени много опити за измама или тестване на системата и затова премахваме тази опция, обясни инженер Олег Асенов от Националното ТОЛ управление. В понеделник трябва да станат ясни и предложенията за новите тол такси, които се очаква да влязат в сила от 16 август, тъй като трябва да ги изпратим на Европейската комисия за одобрение до 16 февруари.

Кметовете вероятно сами ще трябва да стопанисват безплатните пътища, които ще бъдат извадени от републиканската мрежа, за която се изисква електронна винетка. Премиерът Бойко Борисов и представители на местните власти днес ще обсъдят механизма за освобождаване на определени участъци край градовете от винетни такси. Кметовете ще имат срок до 15 януари да предадат списъци с шосетата, от които искат да отпаднат електронните винетки. Така хората ще имат възможност да стигат до близките квартали на големите градове, които доскоро са били отделни селища, без да плащат. Желанията на общините са породени от прецедента, според който целият околовръстен път на столицата и Северната скоростна тангента, която осъществява връзката с няколко магистрали, ще бъдат ползвани безплатно от водачите.

 

Председателят на АПИ Светослав Глосов: Имаме договори с ОМВ и А1

02-01Към момента освен на сайта bgtoll.bg и на мобилното приложение към него, електронни винетки могат да бъдат закупени и от офисите на А1. Пътната агенция има договор за разпространение на винетки в бензиностанциите на ОМВ. Очаква се договори до дни да бъдат подписани и с други вериги бензиностанции като Лукойл. Това обясни за “Труд” председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов. На сайта за продажба на електронни винетки има карта с бензиностанциите, от които ще може да се купят. До 7 януари ще бъдат изчистени всички детайли по сайта и мобилното приложение, разработени от компанията “КАПШ”.

 

Скоро ще плащаме и със sms

Всеки може да си я купи от А1

Това е единственият телеком, който предлага разрешителните

02-02Всеки шофьор може да си закупи от новите електронни винетки от А1, независимо дали е негов клиент. Това заявиха от единствения телеком, който продава новите разрешителни за ползване на републиканската пътна мрежа у нас.

Продадените до момента е-винетки през офисите на А1 са голям процент от всички закупени. Това се дължи основно на факта, че магазините на А1 са единственият към момента канал за закупуване на е-винетки, в който може да се плаща в брой. С цел улеснение на клиентите в магазините на А1, те могат да закупят своята е-винетка както в брой, така също и с дебитна или кредитна карта, а при покупка онлайн на сайта на телекома не е необходима предварителна регистрация. От тази опция могат да се възползват и клиенти на други мобилни оператори.

За да се купи електронна винетка от А1 бързо и лесно е необходимо само да влезете на сайта на телекома или в негов магазин, да изберете типа превозно средство спрямо посочените категории, да въведете данните на автомобила си и да платите.

Клиентите, които са закупили винетка през а1.bg като регистрирани потребители, ще имат достъп и до история на покупки и данните за своите автомобили, които ще могат да се ползват лесно и удобно и при следващи поръчки.

Функционалността за плащане със SMS се разработва в момента и ще е налична в скоро време. Електронна винетка към момента може да се закупи във всички близо 250 магазина на А1 в цялата страна.  Освен това от мобилния оператор ще алармират своите клиенти при предстоящо изтичане на закупените е-винетки. Към момента клиентите проявяват най-голям интерес към годишните е-винетки за леки автомобили.

От оператора планират да предлагат възможността да се заплащат бъдещите тол такси, които ще бъдат начислявани след 16 август. Тази услуга  ще бъде разработена в партньорство с “Интелигентни Трафик Системи” ЕАД, както е и предлагането на е-винетката.

Допълнителна информация за електронните винетки можете да видите на www.a1.bg/e-vinetki.

 

Съдът отмени глоба на водач без винетка на Околовръстното в Пловдив

Ваня Недялкова

Околовръстният ринг на Пловдив още не завършен, което означава, че проблемът с винетките тепърва ще се разгръща, но една решение на Районния съд хвърли друга светлина върху проблема.

Става дума за водач, засечен с лендроувъра си без винетка около 18 часа на 3 май т. г. на Околовръстното. Той бил спрян за проверка на КПП „Войводиново” при движението му от магистрала ”Тракия” към Пловдив, не усяпл да покаже винетка и бил глобен с 300 лв.

Шофьорът обжалвал санкцията в съда и тя е отменена с мотива, че в решение на Министерския съвет от 2004 г. е записано, че винетка такса не се дължи „за всички участъци от републиканските пътища, попадащи в границите на урбанизираните територии, а също така за обходните и околовръстните пътища”. Дори и случаят да е прецедент в съдебната практика, решението дава повод за размисъл за смисъла на дискусиите от последните дни.

 

Четири квартала на Бургас на нокти, били в картата с винетки заради стари карти

Кметът Димитър Николов: Обадих се в АПИ и решихме проблема

Мария Кехайова

02-burgasШофьорите от четири квартала на Бургас били изправени на нокти н първите дни на новата година. Те с почуда установили, че трябва да пътуват до Бургас с винетки. Населените места, чиито жители се паникьосали заради проблема са четири- кварталите Черно море, Ветрен, Банево и Рудник.

Рудник и Черно море са присъединени към Бургас преди три години- през 2015- та, а Ветрен и Банево още през 2009- та. Те са на около 15 км от центъра на морския град и отстоят на разстояние 15- 20 минути път с автомобил.

"Много хора от тези квартали позвъниха в общината, сигнализираха и чрез Фейсбук. Обадих се в АПИ и решихме проблема. Кварталите са сравнително скоро присъединени към града и по тази причина в старите карти и регистри фигурират още като села", каза пред Труд кметът на Бургас Димитър Николов.

Информацията не е била актуализирана. Ще подадем справка в АПИ, след разговора на кмета с тях и няма да се налага четирите нови квартала да пътуват с винетки, успокоиха духовете от Община Бургас.

В четирите квартала, особено във Ветрен и Банево, почти всички работещи хора пътуват всеки ден до Бургас, където са работните им места. Една от най- търсените болници също се намира в кв. Ветрен, припомниха местни жители.

 

Варненци отказват да пътуват с винетка на плаж и до градските гробища

Кръстина Маринова

02-varnaВарненци досега не плащаха за винетка, за да пътуват до курортите Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци и до градския гробищен парк в село Тополи, въпреки знаците за стикер. Решението на премиера Бойко Борисов да освободи софиянци от заплащане, като пътуват по северната тангента "наля масло в огъня" и днес дузина недоволни, се събраха пред кметството в Тополи. Още 4 села - Казашко, Звездица, Каменар и Константиново, и няколко вилни зони се намират административно на територията на община Варна и отказват да си плащат, за това че пътуват 2-3 км по републикански пътища до града и обратно. Знаци с изискване за винетен стикер има от години, но досега пътни полицаи не са ни спирали заради това, признават виладжии. Хилядите живеещи след табелите за край на града плащат местни данъци наравно с останалите. Гратисът беше и за пътуващите до гробищата в Тополи и до плажовете в комплексите. Има решение на ОбС от края на 2004 г., според което крайезерният път, пътят Варна-Шумен до село Тополи и пътят до близките курорти са освободени от винетки, припомнят кметовете на потърпевшите села. Бившият регионален министър Николай Нанков при посещението си във Варна през март м.г съобщи пръв за готвената промяна, която отнема бонуса за местните и ги хвърли в тревога, писа тогава "Труд". Според него единственото решение досегашната практика да продължи е кметът на града да поиска въпросните отсечки да станат общински, местният парламент да гласува решение, което да се внесе в МС.

Нека някой да ми посочи европейска столица, в който близките отиват на погребение в града, като плащат винетка, казва кметът на Тополи Демир Георгиев. Той се надява да не се стигне до този абсурд, след като се реши спорът кой да стопанисва въпросните пътища- общината или АПИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България