Без двоен стандарт при онлайн пазаруването

За нарушение глобата ще бъде до 4% от годишния оборот

Да няма двоен стандарт при онлайн пазаруването се споразумяха Европейският парламент и Съветът на ЕС. Те одобриха споразумение за по-добро прилагане на законите за защита на потребителите. Основната промяна ще бъде премахване на разликите в качеството на потребителските стоки.

Ако даден сайт предлага стоки за определена държава, които се различават по своите съставки и характеристики от стоките за друга страна от ЕС, без потребителите да знаят, ще се счита за заблуждаваща практика. А на нарушителите ще бъдат налагани глоби в размер не по-малко от 4% от годишния оборот на търговеца за всяка страна, в която има нарушение.

Когато пазаруват онлайн, потребителите ще трябва да бъдат ясно информирани за това дали купуват стоки или услуги от търговец или от частно лице, за да знаят каква защита ще имат в случай на рекламация. Когато търсят онлайн продукти като например в търсачката на Google, потребителите ще бъдат осведомени кога даден резултат от търсенето е платен от търговец. Те ще бъдат информирани и за основните параметри, които определят класирането на резултатите от търсенето.

“Потребителите трябва да бъдат защитени чрез повече прозрачност и стриктно правоприлагане на санкциите”, заяви първият зам.-председател на Комисията Франс Тимермарс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари