Без емблематично училище откриват годината в Търговище

10 615 ученици се очаква да прекрачат училищния праг на 50 училища в област Търговище тази година. От тях за първи път в клас ще влязат 834 деца, които започват обучението си. Намалението спрямо предходната година е минимално, но тенденцията за все по-малко ученици е трайна, както и в повечето места в страната.

Новата година започва без едно от емблематичните училища - езиковата гимназия „Митрополит Андрей”, която беше закрита официално след поредния неуспешен прием на осмокласници. Това продължава от 2014/2015 г. и така училището, от което излизаха изключително добре подготвени зрелостници, остава в историята. То беше създадено през 2003 г. Заради конкуренцията с други гимназии в областния град, които разкриха паралелки за чуждоезиково обучение, недобрата база и ред други неблагополучия, в последните години нямаше желаещи да учат там. Кадрите от училището са устроени на работа или са пенсионирани, съобщиха от управлението на образованието в Търговище.

Тази учебна година няма затворени други училища. Последната оптимизация беше миналата, когато бяха закрити 3 селска училища, които не можеха да се самоиздържат дори и с помощ от общините. Децата преминаха в средищни училища.

За началото на годината всички ще бъдат с приключени ремонти, с изключение на І ОУ ”Хр. Ботев” в Търговище, в което завършиха строително-монтажните работи за обновяване на близо вековната сграда. 5 млн. лв. са инвестирани в ремонти, ново обзавеждане и оборудване на училището. Влизането в обновената сграда ще бъде през ноември, след като сградата бъде приета от съответната държавна комисия.

Близо 600 ученици ще започнат годината в сградата на ІІІ Основно училище, като надеждите са да влязат в своето училище през ноември.

След старта на занятията, когато стане ясно кои от подлежащите не са отишли в клас, ще започнат и по-интензивните обиколки за прибиране на децата в училище. Миналата година близо 100 ученици, които бяха отпаднали от образователната система, бяха върнати в училищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони