Без напредък завърши срещата на външните министри от "нормандския формат" в Минск

Не беше постигнат пробив на срещата в Минск, в която участваха външните министри на Франция, Германия, Украйна и Русия, предаде БНР.

Страните от т.нар. "нормандски формат" обсъдиха в беларуската столица изтеглянето на въоръжените формирования от фронтовата линия в Източна Украйна, както и размяната на пленници.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че Международният червен кръст може да помогне за обмена на пленници, но страните в конфликта са далеч от постигането на споразумение. Той допълни, че е оптимист след срещата в Минск между Русия и Украйна, защото ще започнат да полагат усилия за изтеглянето на войниците си от още четири горещи точки.

Френският първи дипломат Жан-Марк Еро заяви след срещата, че преговорите са насочени към постигането на траен мир в Източна Украйна и че всички елементи на минското споразумение трябва да бъдат изпълнени, като допълни, че има още много работа за вършене.

Руският им колега Сергей Лавров обобщи, че не е имало пробив в преговорите за мирния процес в Донбас.

От своя страна, украинският външен министър Павло Климкин каза, че Русия не е съгласна с някои от ключовите приоритети. По думите му, Украйна и Русия имат и ключови различия по темата, свързана с пътната карта, регулираща проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа