Без нова проверка по „Яневагейт“ във ВСС

Със 7 гласа „против“ и 6 „за“ членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърлиха предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - да бъде образувана нова етична проверка по делото „Яневагейт“. Шефът на ВКС поиска етичната комисия към колегията да я направи по повод разкритията на адвокат Момчил Мондешки пред „Труд“ - че скандалните записи между Владимира Янева и Румяна Ченалова са предварително уговорени.

Предложението на Панов предизвика горещ дебат. Галя Георгиева и Георги Колев призоваха шефа на ВКС да го оттегли, но той отказа. Още преди да се гласува дневният ред, повечето от членовете на колегията напуснаха залата. Оттеглиха се Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Светла Петкова. Това доведе до прекъсване на заседанието заради липсата на кворум. След 20-минутна почивка членовете на ВСС се върнаха.

Галина Карагьозова взе думата и предложи точката да бъде изменена - вместо образуване на нова проверка да се гласува подновяване на старата, прекратена на 14 януари 2016 г. Мария Кузманова възрази с аргумент, че има правна невъзможност и няма законово основание както за възбуждането на нова проверка, така и за рестарт на приключилата. Според последните изменения на Закона за съдебната власт от 1 януари 2017 г. етични проверки могат да бъдат извършвани само от инспектората към ВСС. „Имаме приключило производство. Оттук нататък компетентен е инспекторатът и прокуратурата“, заключи Каролина Неделчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право