Без опасност от наводнения в "Аспарухово"

Направиха охранителните канали срещу порои за над 10 млн. лева

Само за два месеца след една дълга и забавена процедура заради обжалване вече са готови спасителните охранителни канали срещу порои във варненския квартал "Аспарухово". Всеки по-голям дъжд предизвикваше истинска драма в него, а през 2014 г. големият потоп взе човешки жертви, удавиха къщи и животни.

Опасните дерета-убийци са с изградени бетонни корита за отвеждане на водите при наводнения с над 10 млн.лева, отпуснати от фонд "Солидарност. Община Варна е участвала с 670 хил.лева собствени средства, отчете зам.-кметът по инфраструктурата инж.Христо Иванов. Той посочи , че проектантите са дали уверението, че съоръженията отвеждат дъждовните води и с тях се гарантира живота и здравето на хората, които живеят в тези райони.

При втория етап, който трябва да приключи до пролетта, ще има залесяване и паркоустроство. Той ще бъде финансиран изцяло от местния бюджет с 3.3 млн.лева.Източният канал в "Аспарухово" е дълъг 1.4 км, а западният-1.2 км. На двете дерета има изградени рампи, по които да влиза техника и механизирано да се почисват.

За строителството на охранителните канали са били отчуждени 19 имота, предимно малки терени по 30, 50 и 120 кв.м., като средното обезщетение е по 67-68 лв./кв.м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България