Без опозиция в парламента на Беларус

Лукашенко ще се бори за шести президентски мандат

“Мис Беларус 2018” спечели депутатско място

Нито един представител на опозицията в Беларус не успя да спечели място в долната камара на парламента, излъчен на изборите в неделя, показват резултатите от преброяването, предаде Ройтерс.

Всички новоизбрани депутати са от партии и организации, подкрепящи властта, или са работили досега в държавната администрация. Място в парламента спечели и “Мис Беларус 2018” Мария Василевич.

Вотът в неделя бе за 110 народни представители, като претендентите за местата бяха 500. Избирателната активност бе 77,22% или с 3% повече от изборите през 2016 г. Тогава за депутати бяха избрани и двама представители на опозицията, които обаче не бяха допуснати до вота т. г.

Членовете на долната камара се избират по мажоритарната система.

Изборите бяха наблюдавани от 400 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и от наблюдатели на Общността на независимите държави (ОНД). Представителите на ОНД обявиха, че не е имало нередности. А ОССЕ предстои да съобщи своята позиция.

Докато течеше гласуването в неделя, президентът на Беларус Александър Лукашенко (65 г.), който е на власт от четвърт век, съобщи, че ще се кандидатира отново за държавен глава на изборите догодина. И допълни, че ако беларуският народ вече не иска той да управлява страната, на изборите може да го отстрани от поста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят