Без особени проблеми и при ниска активност протича референдумът в Македония

Без особени затруднения протича към 12 часа българско време днешният референдум в Македония, който е определящ за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната.

Обстановката е спокойна. Към момента има сигнали само за дребни нарушения на изборния процес. В три секции гласуването закъсня заради отстраняване на агитационни материали. В отдалечен квартал на Скопие, група младежи са се опитали да обидят избирателка, която е отивала да гласува. Съобщава се и за нападение над полицай в столично училище.

По данни на Държавната изборна комисия от началото на допитването в 7 часа местно време в местата за гласуване, които в цялата страна са 3700, правото си на участие са упражнили 2,55% от избирателите, предаде БНР.

За да бъде признат за валиден референдумът, е необходимо участието на над 800 хиляди души.

Над 1 800 000 са имащите право на участие, като те трябва да отговорят на въпроса „ Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция”. Визира се договорът с Гърция, с който бе постигнато решение на дългогодишния спор за името Македония между Атина и Скопие.

Допитването ще определи бъдещето на решаването на спора между Атина и Скопие за името и на договора с Гърция, подписан от премиерите на двете страни през юни тази година.

Една от точките в него предвижда двете страни да приемат името за вътрешна и външна употреба да е Република Северна Македония, с официален език - македонски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа