Без отвод на прокурорите по делото „Иванчева“

Въпросът с пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест най-вероятно ще се реши към края на седмицата, прогнозираха адвокатите им.

Решават за арестите на отстранената кметица и заместничката є към края на седмицата

Разпитват свидетели за залавянето с подкупа

Адвокатите на отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров поискаха отвод на трима прокурори по делото за подкуп. Причината е, че в края на миналата седмица Върховният касационен съд (ВКС) започна проверка и изиска делото, а обвинителите излязоха с писмо то да не се дава на подчинените на Панов, преди да има произнасяне по казуса.

Според защитниците, реакцията на прокурорите била “недопустима намеса в работата на съдиите” и показвала “предубедено и заинтересовано отношение”. Съдията по делото Иво Хинов не откри нищо вярно в адвокатските приказки и отхвърли искането на защитата.

Процесът продължи днес с разпити на поемни лица, участвали в огледите при задържането на Иванчева, Петрова и Дюлгеров с подкуп от 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Те разказаха, че най-силно с мастило от обагрените банкноти “светели” сенниците на автомобила, в който бяха заловени кметицата и заместничката й. Делото ще се гледа до сряда включително и чак след този ден ще може да отиде при състав от Апелативения спецсъд (АСпНС), който да реши дали Иванчева и Петрова ще излязат под домашен арест. По-леката им мярка бе променена от съдия Иво Хинов, който ги пусна незабавно, но спецпрокуратурата протестира и АСпНС отмени незабавното изпълнение, но все още не се е произнесъл по същество за по-леката мярка на двете подсъдими.

Днешното съдебно заседание започна със закъснение, защото се оказа, че съдебната охрана не е довела Петко Дюлгеров от килията му. Той също бе пуснат под домашен арест и идваше сам на заседанията, но АСпНС го върна в ареста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право