Без поуките на историята – накъде?

Акад. Константин Косев, Иван Гранитски и акад. Георги Марков

 

В съвременната напрегната геополитическа обстановка нашите управленци никога не трябва да забравят думите на Цар Борис ІІІ – „Винаги с Германия, никога против Русия”. В това се убедиха учениците от 119-то столично училище „Акад. Михаил Аранаудов”, които общуваха в непринудена беседа с акад. Георги Марков и акад. Константин Косев, посетили тяхното училище по един благороден повод.

Заедно с издателя Иван Гранитски група академици обикалят столични учебни заведения и подаряват най-новите книги на издателство „Захарий Стоянов”, изнасят лекции по дискусионни теми от българската история, отговарят на въпроси, за които все още има спорове сред учените. Тази инициатива е подкрепена лично от Йорданка Фандъкова и Столична община, а целта ѝ е ценни издания на водещите ни историци да обогатят училищните библиотеки. Но не просто да стоят като библиотечни единици във фондовете, а новите поколения читатели да видят техните автори и така да се провокира интерес към родното, към паметта за славните страници в миналото ни. Директорът на 119-то СОУ Симеон Ангелов с благодарност прие дарението, съставляващо над десет тома луксозни издания, сред които са: капиталният труд за Първата световна война на акад. Георги Марков – „Голямата война и българският меч над балканския възел” (том 1: „Заплитането”, том 2: „Разсичането”), „Княз Борис Първи” на акад. Васил Гюзелев, „Априлското въстание и възникването на Княжество България” и „Българският възрожденски дух” на акад. Константин Косев, „Цар Самуил” на Георги Н. Николов, „Цар Иван Шишман – защитникът на отечеството” на проф. Николай Овчаров и др. Подобни издания са необходими за учебния процес.

„Идеята е този тип срещи да бъдат припомняне на героичното ни минало, на великите ни предци. Боли ме, че ние позагубихме уважението си към тях. Една от нашите поредици се казва „Дълг и чест”. Защо ли? От едната страна на сабите на нашите храбри кавалеристи е било изписано „Дълг и чест”, а от другата – „С нами Бог”. Тази поредица е много важна – в нея излязоха вече книги за Хан Тервел, Цар Симеон, Цар Самуил, под печат е книга за Васил Левски” – каза Иван Гранитски.

Акад. Марков припомни, че в Първата световна война България печели битките, но губи войната: „Историята се пише такава каквато е – към това винаги съм се стремял. Европа и днес трябва да съобразява с отношенията между Русия и Германия.”

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура