Без преференции за европейци на Острова

Снимка: Архив

Британският кабинет предвижда край на свободното движение на хора

Лейбъристите готови за оставане в ЕС

За гражданите на ЕС трябва важат същите имиграционни правила, както и за всички останали чужденци, след като Великобритания напусне общността, смята кабинетът в Лондон, предаде Би Би Си. Принципното споразумение по въпроса е подкрепено от опозиционната Лейбъристка партия и идва след препоръка на независимия Миграционен консултативен комитет.

Правителството единодушно подкрепя система, базирана на умения, не на националност, заяви запознат източник. Въпреки това мнозина се опасяват, че недостиг на нискоквалифицирани мигранти от ЕС може да навреди на бизнеса. Премиерката Тереза Мей на няколко пъти е обещавала да сложи край на неограничената имиграция от Европа след Брекзит. Според анализатори прекратяването на свободното движение на хора е въпрос, по който Мей няма да преговаря. Все пак правилата за разрешение за работа за европейци може да бъдат облекчени до известна степен в зависимост от сделката с Брюксел за напускане.

В момента всеки извън ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, който иска да се премести да учи или работи в Обединеното кралство, се нуждае от виза, знания по английски език, спонсор и трябва да подпише декларация, че на първо време няма да ползва социални помощи.

Днес лейбъристите обявиха, че ще гласуват в парламента срещу всяка сделка, която Мей постигне с Брюксел за Брекзит, и са отворени за втори референдум с възможност за оставане в ЕС. Лявата опозиция е против плана “Чекърс” за напускане на ЕС и ще работи в посока предсрочни избори.

“Чекърс”, който предвижда свободна търговия, но не и свободно движение на хора, вече бе отхвърлен на среща на лидерите на ЕС миналата седмица. Планът среща съпротива и сред депутати от управляващите консерватори и вероятно ще бъде отхвърлен при парламентарен вот идните седмици. В този случай Мей е заплашена от предсрочни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа