Без привилегии за имигрантите от ЕС

Борис Джонсън на обиколка в Мансфийлд в рамките на кампанията за изборите на 12 декември.

Ще се чакат 5 г. за социални помощи и ще се плаща допълнителна такса за здраве

Промените влизат в сила от януари 2021 г.

Консервативната партия на премиера Борис Джонсън ще сложи край на преференциалното отношение към имигрантите от страни от ЕС след Брекзит, предаде Ройтерс.

След като напусне ЕС, Великобритания ще спре свободното движение на хора от януари 2021 г.

„Напускайки ЕС, получаваме нова възможност за честно отношение и за да гарантираме, че всички, които пристигат тук, ще бъдат третирани еднакво. В нашата имиграционна система всички ще се подчиняват на еднакви правила”, посочи в изявление Джонсън.

Промените няма да важат за всички в заварено положение. Но ако те искат да запазят този си статут, трябва да подадат специална молба, защото след това вече няма да се ползват от привилегиите на граждани на ЕС и може дори да бъдат депортирани.

Новите правила предвиждат изчакване 5 години за достъп до помощи от социалните фондове (в момента гражданите на ЕС чакат за това около 3 месеца). Друга промяна е спиране на възможността детски помощи да се изпращат от работещите чужденци в родните им страни, когато децата им не са във Великобритания. От 400 на 625 паунда годишно пък ще бъде увеличена вноската, която чужденец трябва да направи, за да ползва безплатните услуги на националната здравна система - в момента европейските граждани не плащат нищо.

За допускане във Великобритания вече ще е нужно предварително да има отправена покана за работа, независимо от коя част на света идва чужденецът, като изключения ще се правят единствено за високо квалифицирани учени и за желаещите да започнат бизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа