Без таван на изборните секции в страните от ЕС

Снимка: Архив

Няма да има таван за броя на избирателните секции в чужбина, решиха деутатите. Това обаче се отнася само за страните-членки на ЕС.

Отпадането на тавана стана с гласуваните на второ четене окончателни промени в Изборния кодекс. Срещу предложението на мнозинството се обявиха от БСП, ДПС и АБВ.

Депутатите окончателно отхвърлиха и възможността в избирателни секции извън страната, с решение на ЦИК, което може да бъде взето и в самия изборен ден, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява в повече от една урна.

Tежестта на вота, отразен в квадратчето "Не подкрепя никого", ще се отчита само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент. При парламентарните избори, които са пропорционални, квадратчето няма да се брои и да влияе върху изборните резултати и четирипроцентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Отхвърлена беше възможността на предстоящите президентски избори тези избиратели, които са командировани на държавната ни граница и са ангажирани с нейната охрана, да могат да гласуват в населеното място, в което са командировани. Промените ще влязат в сила до края на седмицата, когато предстои те да бъдат публикувани в "Държавен вестник".

В двудневен срок след обнародването на промените Централната избирателна комисия трябва да определи местата, където ще се разкриват секции в страните от Европейския съюз. Въз основа на това решение ръководителите на дипломатическите и консулските мисии незабавно трябва да разкрият избирателните секции, а ЦИК да назначи секционните избирателни комисии.

Парламентът реши президентските и частичните местни избори, както и референдумът в район „Младост“ да се администрират от една СИК.

Поименна проверка за наличие на кворум по искане на БСП прекъсна временно работата на Народното събрание, но след това депутатите продължиха с дебатите до пълното разглеждане и гласуване на всички предложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика