Без фаворити на Джирото

Italy's Ivan Basso (Liquigas - Doimo) arrives in the Verona arena just after crossing the finish line and winning the 93rd tour of Italy on May 30, 2010. Italian Ivan Basso claimed his second Tour of Italy title as Swede Gustav Erik Larsson won the 21st and final stage of this years race, a 15km timetrial around Verona. The victory completed a remarkable turnaround for Basso who was banned for two years in 2006 for his involvement in the Operation Puerto scandal. AFP PHOTO/Luk Beines

Блясъкът на Тур дьо Франс по традиция засенчва останалите състезания в колоезденето, но в последните години Джиро д'Италия се превърна в най-интересната надпревара от чисто спортна гледна точка. А 102-ото издание на Обиколката на Италия обещава още по-оспорвана битка между кандидатите за титла от гранд тур.

Спокойно може да се каже, че тази година няма фаворити. Поне не от дежурния фаворит „Скай“, който отскоро носи името „Инеос“, след като най-богатият британец сър Джим Ратклиф го спаси от финансовата криза. Отборът остана без лидера си Еган Бернал, който падна на тренировка и счупи ключица. Звездите Крис Фрум и Герент Томас пък ще пропуснат състезанието, за да се подготвят за Тур дьо Франс. Явно провалът на миналогодишния опит за последователни титли от Джирото и Тура е вразумил Фрум, който предпочете да не защитава титлата си.

Така „Инеос“ ще извади млад състав, в който личат имената на руснака Павел Сиваков, британеца Тао Харт, колумбиеца Иван Соса и ирландеца Еди Дънбар. Може би единственият, който вярва в успеха на тима е бившата звезда Брадли Уигинс.

„Скай“ са като Жозе Моуриньо – паркират автобуса и печелят състезанието“, заяви първият британец с титла от Тур дьо Франс. Но със сигурност много по-обосновани изглеждат претенциите за успех на по-опитните асове в колоната.

Двама ще гонят втори успех по италианските пътища – местният ветеран Винченцо Нибали и Том Дюмулен.

„Не се чувствам стар на 34 години – твърди Акулата от Месина, който стана шампион през 2013-а. - Всички знаят, че преследвам големи цели и имам сили да ги постигна. Очаквам подкрепа от тифозите и искам да ги зарадвам с розовата фланелка.“

Но Дюмулен вече крои планове да облече трикото на лидер още в първия ден. Холандецът, който грабна титлата преди 2 години, е сред фаворитите в 8-километровото бягане по часовник в Болоня, с което днес се открива Джирото.

„Определено е възможно да облече фланелката, но не мога да се обзаложа, че ще я запази до края“, смята Марк Рийф, шеф на отбора „Сънуеб“.

Саймън Йейтс ще се опита да забрави кошмара от миналата година, когато почти колабира ден преди фактическия финал на Джирото и загуби почти спечелена титла. Примож Роглич, който доскоро минаваше за изгряваща звезда, вече е пълноправен член на „тима“ на най-добрите на шосето. Специалистите се шегуват, че ако Джирото беше една седмица, словенецът щеше да е сигурен победител, но засега не се е доказал в триседмична битка. В битката на розовото трико може да се включи и Мигел Анхел Лопес от „Астана“.

За разлика от други години, този път цялото състезание е на италианска територия. Маршрутът включва 40 категоризирани изкачвания, а 6 от тях ще са на етапен финал. А „кралският етап“ на 1 юни включва цели 5. Дано дотогава повече колоездачи да са в битката...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт