Без US подкрепа за Рияд в Йемен

Ожесточени боеве след убийството на Хашоги (ИНФОГРАФИКА)

САЩ прекратяват мисиите си по презареждане във въздуха на изтребители на водената от Саудитска Арабия коалиция, която воюва на страната на йеменските правителствени сили с бунтовниците хуси и по този начин слагат край на ключова аспект от американската подкрепа в конфликта, в който Рияд се включи през 2015 г., предаде Ройтерс.

Стъпката идва в момент, в който саудитските власти са подложени на критики заради цивилни жертви на въздушни удари в Йемен и са изправени пред потенциални санкции за убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Рияд в Истанбул. В края на миналия месец САЩ и Великобритания призоваха за примирие в Йемен в подкрепа на усилията на ООН за прекратяване на войната, която причини смъртта на над 10 000 души и предизвика една от най-сериозните хуманитарни сили в света. Според правозащитници обаче жертвите са поне пет пъти повече.

Най-малко 61 души, от които 43 хуси, загинаха в сблъсъци за последните 24 часа в йеменското пристанище Ходейда, съобщиха медицински източници. Боевете за Ходейда в момента са в третата си фаза, в която проправителственият алианс в Йемен, с подкрепата на Саудитска Арабия и ОАЕ, се опитва да превземе стратегическия пристанищен град от хусите, чийто мощен регионален съюзник е Иран.

Призивите за мир в Йемен, както и въоръжените сблъсъци, се засилиха след убийството на Хашоги на 2 октомври, за което саудитците по-късно поеха отговорност. В събота вечерта президентът на САЩ Доналд Тръмп е обсъдил с турския си колега Реджеп Ердоган в Париж възможни реакции на смъртта на саудитския дисидент и критик на петролната монархия. По-рано същия ден Ердоган заяви, че е предал уличаващи аудиозаписи от убийството на Германия, Франция и Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят