Беларус - част от Русия?

Сценарии за „задълбочена интеграция“

Сценарии за поетапно развитие на „задълбочената интеграция“ между Русия и Беларус разгледа политическият клуб на РОСБАЛТ на кръгла маса в московския пресцентър на агенцията.

Своеобразен фон бяха поредните упреци на беларуския лидер Александър Лукашенко към Москва. Той констатира по-специално, че Русия отново прави спънки на вноса от Беларус, а не е решен и въпросът Минск да получи обезщетение за попадналия в негова рафинерия „мръсен“ петрол от руски тръбопровод. „Ние пресмятаме, решаваме нещо. А те се правят, че не е имало мръсен петрол. Ние обаче провалихме своя БВП главно заради петролни проблеми. Защото нефтопреработването у нас е обвързано и с нефтохимията“, каза беларуският президент.

Експертите направиха опит да отговорят на някои въпроси. Каква интеграция търсят Москва и Минск? Ще склони ли Лукашенко руската рубла да стане обща валута и да бъдат създадени наднационални политически органи на Единната държава (Съюзната държава между Русия и Беларус, б. пр.)?

Павел Кудюкин - социолог и политолог, заяви, че от гледище на Кремъл основният въпрос на интеграцията между двете страни е предимно геополитически, но има и икономически интерес.

„Руският капитал отдавна мечтае да започне сериозна приватизация в Беларус и да се включи в тези процеси“, каза той. И посочи, че засега капиталът от Русия не е постигнал особен успех. „Засега е успял само частично да приватизира петроло- и газопроводите през територията на Беларус, да създаде съвместни предприятия в тази сфера. Там обаче има още много сочни парчета от нефтопреработвателната и нефтохимическата промишленост, машиностроенето, хранителната промишленост. Но точно тях не ги пуска беларуската страна“, отбеляза експертът.

В очите на част от руските военни „Беларус е удобен плацдарм“, заяви Кудюкин. Но в днешния политически контекст географското положение на страната съвсем не е еднозначно - въпросният „плацдарм“ може да бъде насочен не към отбранителни, а към нападателни действия“.

БТА, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения