Белгийските депутати отхвърлиха предложение за премахване на безплатната бира в парламента

Лидерите на политическите сили в парламента на Белгия отхвърлиха предложението за премахване на безплатните бира и вино, предлагани в сградата на законодателния орган.

„Безплатният алкохол за депутатите беше въведен в края на 90-те години, за да не излизат по заведения по време на дебати”, пише EUobserver, цитирана от БГНЕС. Предполага се, че председателят на парламента е поръчал на независими експерти да проучат въпроса и да дадат предложения, след като имаше спречквания между депутати, употребили алкохол. Комисията препоръча народните представители повече да не ползват алкохолната привилегия.

В Белгия работодателите разрешават на служителите си да поят малки количества бира и вино с обяда си. Вестник Libre Belgique информира, че ръководителите на 70% от белгийските предприятия посочват, че се случва поне един да се върне на работа пиян. 40% от работодателите съобщават, че са имали случаи с пияни служители по време на работа.

Според специалисти, поне 10 на сто от населението на Белгия, което е 11,3 млн. души, злоупотребява с алкохол, но само 12% от поданиците на кралството, които имат проблем с алкохола, са търсили медицинска помощ. По данни на Европейската асоциация за борба с алкохолизма около 23 млн. граждани на ЕС, т.е. около 5%, страдат от алкохолна зависимост.

През 2014 година Европарламентът прие резолюция, в която призовава Еврокомисията да изготви нова стратегия за борба със злоупотребата на алкохол през 2016–2022 година. Според медийни публикации, годишно в ЕС от алкохолизъм умират 200 000 души. Една четвърт от тях са мъже на възраст 15-29 години. Най-висока е смъртността от алкохолизъм в Естония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа